NOVÁKOVÁ, M. Analýza časových snímků sítnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolář, Radim

Autorka vypracovala velmi kvalitní bakalářskou práci, která zcela splňuje zadání. V první části projektu měla autorka za úkol provést rešerši na zadané téma. Tento úkol splnila díky píli a aktivitě na vysoké úrovni, o čemž svědčí i počet citací v práci. V praktické části pak pracovala také velmi aktivně a podařilo se jí navrhnout a realizovat metodu pro hodnocení pulsace cév s kvalitními výsledky. Otestování metody na více sekvencích nebylo možné, protože se nepodařilo od spolupracujícího pracoviště získat nová data. Studentka prokázala, že je schopna samostatně nastudovat danou problematiku a získané vědomosti tvůrčím způsobem realizovat. Prokázala tak dostatečné schopnosti k udělení titulu bakalář. Práce byla dokončena v požadovaném termínu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Odstrčilík, Jan

Předložená bakalářská práce se v první části zabývá zkoumáním souvislostí mezi populačními nemocemi, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes nebo glaukom, a měnícím se průměrem cév na fotografiích sítnice z fundus kamery. Tato problematika je relativně nová, neprobádaná a v současnosti představuje významnou oblast zájmu výzkumu zabývajícím se analýzou snímků sítnice. Velmi kladně hodnotím zejména rozsáhlou rešerši vědeckých prací na dané téma, kterou se studentka intenzivně zabývala v první fázi řešení práce, o čemž svědčí i počet citací, kterých je v práci celkem 53. Ve druhé části se studentka zabývá analýzou videosekvencí sítnice za účelem kvantitativního měření pulsace sítnicových cév. Studentka chytře aplikovala základní metody analýzy signálů a v prostředí MATLAB vytvořila sadu experimentálních programů, které umožňují automaticky vyhodnotit pulsaci uživatelem definované oblasti cévy na sítnici. Po odborné stránce je práce na velmi vysoké úrovní a dle mého názoru svou kvalitou přesahuje rámec standardních požadavků na bakalářskou práci, o čemž svědčí i inovativní a výzkumný charakter řešeného bakalářského projektu. V práci však postrádám detailnější charakteristiku parametrů videosekvencí, které byly použity. Jedná se o parametry jako počet videosekvencí, formát komprese, doba záznamu, velikost zorného pole atd. Postrádám rovněž uvedení typu fundus kamery, která byla pro snímání použita. Po formální stránce je práce rovněž na vysoké úrovni, zejména co se týče slohové stránky a kvalitě vytvořené infografiky a blokových diagramů, které působí přehledně a názorně. V práci jsem našel jen drobné typografické chyby - překlepy. Mám připomínku k citacím obrázků v textu, což v některých případech chybí, např. obr. 1, 2, 4 nebo 39 v textu plavou a není na ně odkaz. Stejně tak tabulka 2 není v textu citovaná a čtenář se musí hodně zamyslet, aby zjistil, čeho se tabulka týká a co vyjadřuje. Na závěr konstatuji, že zadání této bakalářské práce bylo splněno a doporučuji práci k obhajobě. Práci hodnotím klasifikačním stupněm A/94b.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 39559