HÜBKOVÁ, I. Uplatnění diagnostických metod na zařízeních paroplynového bloku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Matoušek, Antonín

Diplomantka zpracovala ve své diplomové práci stále aktuální téma technické diagnostiky. V tomto případě šlo, v souladu se záměry zadání, o popis, zhodnocení vhodnosti použití a zpracování již naměřených hodnot, tzn. vyhodnocení aktuálního stavu vybraných zařízení na základě diagnostických metod používaných v paroplynové teplárně Červený Mlýn. V práci se zaměřila zejména na vibrodiagnostiku rotačních zařízení,tj. čerpadel a ventilátorů. Splnění zadání a vytčených cílů se diplomantka zhostila, vzhledem k málo probíranému tématu, velmi dobře. Dostudovala potřenou teorii a seznámila se s použitými diagnostickými metodami. Na úspěšné splnění úkolu měla vliv i účast diplomantky u některých diagnostických měření, která jsou zajišťována externími dodavateli. Pracovala samostatně s dostatečnou dávkou vlastní iniciativy (konzultace na FSI apod.). Po formální stránce je práce zpracována na velmi dobré úrovni a její úprava odpovídá současným požadavkům. Literární prameny důležité pro zpracování práce využíval dostatečně. Pro zpracování využila jak odbornou technickou literaturu, tak i literaturu firemní a webové stránky. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Ondroušek, Luděk

Autorka se ve své diplomové práci zabývala uplatňováním diagnostických metod na zařízeních paroplynového cyklu. Velké požadavky na spolehlivost energetických zařízení jsou příčinou rozvoje nedestruktivních diagnostických metod, jejichž praktický význam dokládá i tato diplomová práce. Práce je přehledně rozdělena do sedmi kapitol. V rámci teoretické části diplomantka srozumitelně popsala teorii spolehlivosti a technickou diagnostiku zařízení. Hlavní důraz kladla na vibrodiagnostiku, ultrazvukovou diagnostiku, diagnostiku vířivými proudy a termodiagnostiku strojních zařízení. V praktické části práce se autorka věnovala vibrodiagnostikace čerpadel a ventilátorů. Dále se věnovala diagnostice termických odvaděčů kondenzátu, které patří k bezpečnostní výzbroji parovodů tepelných elektráren. Velmi oceňuji aktivní přístup autorky, který projevila při praktickém měření vibrací a ultrazvukové diagnostice odvaděčů kondenzátu. Výsledky měření vibrací vybraných točivých strojů přehledně shrnula a vyhodnotila dle ČSN ISO 10816-7. U strojů, u nichž byla indikována zvýšená hladina vibrací, se autorka věnovala i rozboru frekvenčního spektra. Dle výsledků a v souladu s teoretickými předpoklady stanovila možné příčiny zvýšené hodnoty vibrací. Výstupy z ultrazvukové kontroly odvaděčů shrnula a u defektních zařízení navrhla opatření k obnově funkčního stavu. Kladně hodnotím vyzdvižení důležitosti diagnostiky odváděčů s ohledem na nemalé finanční ztráty v důsledku jejich špatné funkce. Poslední část diplomové práce byla zaměřena na spolehlivost hlavních čerpadel paroplynového cyklu. Data z předchozích měření vibrací autorka zpracovala a získané data přehledně proložila lineární křivkou. Dle zjištěných trendů diskutovala spolehlivost čerpadel. Zde bych očekával širší rozbor, např. interference vibrodiagnostiky, termodiagnostiky, tribodiagnostiky, způsob provozu, apod. Po formální stránce je práce v pořádku, drobné překlepy nepřevyšují technické sdělení díla. Práce je zpracována pečlivě, ale postrádám vlastní přínos autorky. I přes dílčí nedostatky doporučuji diplomovou práci Bc. Ivany Hübkové k obhajobě a navrhuji hodnotit známkou dobře.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 62653