LEXA, J. Eliminace hluku šestipólového asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Ondrůšek, Čestmír

Student se ve své práci zabýval rozborem hluku elektromagnetického původu u šestipólového asynchronního motoru. Po celou dobu pracoval samostatně a využíval konzultace s vedoucím práce i se zadavatelem tématu Siemens Mohelnice. Výsledkem práce je program, který na základě analytických vztahů umožní analyzovat příčiny hluku. Výpočet je porovnán s výsledky měření.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Janda, Marcel

Student vypracoval bakalářskou práci na téma eliminace hluku asynchronního motoru. Celkově je práce člněna do 3 hlavní částí. První se věnuje zdrojům hluku v elektrickéh stroji a je provedena formou literární rešerže. Druhá část je věnována prostředí MATLAB a má rozsah 1 stranu. Tato kapitola je velmi stručná a vesměs se věnuje pouze popisu uživatelského prostředí programu MATLAB. Lepší by bylo zaměřit se na možnosti a postupy analýzy hluku, které je možné v tomto prostředí provést. Kapitola 4 je věnována analýze elektromagnetického hluku pomocí MATLABU. Tato kapitola je zpracována přehledně a vcelku dobře shrnuje výsledky výpočtu. Na začátku kapitoly se student zmiňuje o měření, ale výsledky měření jsou v práci uvedeny až v příloze. Jediné jakési porovnání je provedeno v závěru práce bez větší diskuse. V poslední části práce se student věnuje podmínkám pro bezhlučné asznchronní stroje. Jsou zde stručně shrnuty teoretické podmínky pro návrh stroje s nízskou hladinou hluku. Bohužel se zde neobjevil konkrétní navrh pro řešený stroj. Práce je po formální stránce zpracována pěkně a student splnil všechny body zadání. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 62690