VÁLEK, Z. Řízení robotu pro průzkum pod vodou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Houška, Pavel

Zadanou práci student řešil samostatně a velmi dlouho. Velkým problémem práce je nesystematičnost řešení, způsobená převážně tím, že se student snažil řešit dílčí cíle, bez celkového náhledu na problematiku a účel. To je odrazem převážně toho, že student nechodil práci konzultovat a snažil se vše řešit sám. Předložená práce splňuje cíle zadání a požadavky na diplomovou práci, byť by mohla být výrazně lepší, kdyby student k jejím řešení přistupoval zodpovědně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hadaš, Zdeněk

Předkládaná diplomová práce se zabývá návrhem vyšší formy řízení robotu pro průzkum pod vodou. Práce navazuje na bakalářskou práci, ve které byl tento robot navržen. V práci chybí úvod a je ihned popsána motivace. Dále je shrnuta problematika řízení a navigace robotu. Bohužel zde zcela chybí popis robotu, který bude ovládaný. Vše je odbyto jen obrázkem s lokálním souřadným systémem bez jakéhokoliv popisu robotu. Dále jsou uvedeny úspěšné konstrukce robotů a hned je řešena problematika řídicího systému bez jakéhokoliv popisu řízené mechatronické soustavy. Je zde nastíněna i nižší forma řízení motorů, které ovládají a pohání robot. Bez jakéhokoliv popisu soustavy a pohonů jsou uvedeny výsledky simulace regulační smyčky. Až po několika výsledcích je představen topologický návrh řízeného robotu. V práci je popsán jednoduchý dynamický model robotu, pohonů a senzorů pro potřeby simulace vyšší formy řízení pohybu a navigačních úloh robotu v modelu Hranické propasti. Otázkou je, jestli takto jednoduchý model robotu bude odpovídajícím způsobem popisovat chování celé mechatronické soustavy pro potřeby řízení jednotlivých motorů. Celkově je práce špatně logicky uspořádaná a chybí zde návaznosti jednotlivých informací o této mechatronické soustavě. Dále je práce je plná nepřesného názvosloví a pravopisných chyb, hlavně co se týká čárek ve větě. Tyto fakty snižují kvalitu předkládané diplomové práce. Cíle práce, které se týkají návrhu a simulace vyšší formy řízení, byly splněny. Celkovému návrhu, popisu robotu, pohonů a simulačnímu modelování mohla být věnována větší pozornost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 61603