TOMÁNEK, D. Elektroinstalace v rodinném domě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Valenta, Jiří

Student Drahomír Tománek v rámci aktivní části bakalářské práce na téma Elektroinstalace v rodinném domě zpracoval vlastní projekt včetně potřebné výkresové dokumentace a technické zprávy. Účast studenta na zpracování práce byla aktivní, samostatně si nejprve vyhledal a prostudoval potřebnou literaturu. Na jejím základě poté přistoupil k vytvoření projektu rekonstrukce elektroinstalace rodinného domu s přilehlým hospodářským stavením. Součástí projektu je i kontrola navržené elektroinstalace ve výpočtovém programu Sichr. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Dohnal, Petr

Student zpracoval rozbor současných platných technických norem pro elektroinstalace. Práci provedl odborně a na úrovni současné literatury pro elektrotechniky. Druhou částí je samotný návrh elektroinstalace v bytovém domě ve formě výkresové dokumentace, podkladové zprávy a zpracovaného cenového rozpočtu. Tato část je provedena na patřičné úrovni, kterou bych od projektanta rozvodů očekával jako podklad pro provedení stavby. Zadání bylo zcela splněno ve všech třech bodech. Předložená práce svědčí o získané erudici studenta v dané problematice. Pravděpodobně by bylo třeba nějakého času na to, aby si zcela osvojil práci v návrhovém programu pro rutinní práci, to však není předmětem bakalářské práce. Zvolená koncepce práce zcela odpovídá požadavku zadání a nijak se neodchyluje od zadaných mezí práce. Zde mohu pouze vytknout několik drobností – překlepů (PEVL,SEVL místo PELV,SELV) nebo nejasností (např. 4-kolíková zásuvku lze použít v síti TNC i TN-S, v síti TN-S pouze není zapojen střední vodič). Práci samotné, zejména výkresové dokumentaci bych možná vyčetl její formu pouze na CD – Je potřeba myslet na to, že navržený projekt dostanou do ruky montéři, kteří nejsou vybaveni potřebnou technikou. Výkresová dokumentace jako samostatná příloha na výkresech A3 by jistě působila profesionálněji. Toto však není v bakalářské práci nijak závažný problém. Větší problém bych viděl v překlepech v první části, kde to může svědčit o pečlivosti, kterou student této části věnoval. První část je kompilát norem a příruček pro provádění domovní elektroinstalace. Vše je správně odcitováno, takže nemohu mít námitek. Druhá část je zpracována na vlastním domě, kde slouží jako podklad pro rekonstrukci domu, nepředpokládám tedy, že půjde o nějaký „slepý“ projekt, kopírovaný mezi studenty. Práce je seřazena logicky a vazby na existující normy jsou v práci zřetelné. Výkresová dokumentace je jasná a čitelná. Práce svědčí o profesionálních schopnostech studenta bakalářského studia a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 62714