ŽOLDOŠ, P. Aplikace pro zobrazení modelu bezdrátové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vajsar, Pavel

Student během řešení diplomové práce pracoval samostatně a aktivně zpracovával své téma na základě pravidelných konzultací. Zadání celé diplomové práce i dílčích úkolů plnil dle požadavků vedoucího a ve stanovených termínech. Výsledkem práce je použitelná aplikace, která je již využívána pro potřeby testování lokalizace uzlů experimentální bezdrátové senzorové sítě. Celé řešení a použité technologie jsou přehledně popsány v odevzdané verzi diplomové práce. Dále se student se svou prací aktivně účastnil konference EEICT. Práci proto hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Využití literatury A 9/10
Formální zpracování práce A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Mráz, Ľubomír

Práce pojednává o návrhu aplikace pro zobrazení modelu bezdrátové sítě. Autor se místy vyjadřuje příliš sebevědomým a stylisticky nekonvenčním způsobem. K samotnému textu mám následující výhrady: Kapitola číslo 9 je jenom výplň, protože zobrazuje obrázky ze standardního instalačního procesu Poslovenštění výrazu Drag&Drop: „Ťahaj a pusť“ Popis zkratky: HTML, číslicové zpracování signálů, HyperText Markup Language Ze zadání diplomové práce vyplývá, že aplikace má zobrazit polohu jednotlivých uzlů sítě a informace o nich. V úvodu diplomové práce je dále upřesněno zaměření aplikace na dynamické sledování pohybu bezdrátových a hlavně senzorických jednotek v objektu budovy. Aplikace sice zobrazuje polohu uzlů, ale chybí podstatná grafická reprezentace sítě samotné tj. zobrazení aktuálního propojení uzlů. Aplikace je rozdělena na dva moduly: modul pro zobrazení sítě v budově a modul pro zobrazení sítě na mapových podkladech. Společným problémem pro oba moduly je grafická reprezentace uzlů, jejichž velikost je neměnná, proto při větším počtu uzlů je aplikace nepřehledná a jen stěží použitelná. K modulu pro zobrazení sítě v budově mám následující výhrady: Jako podstatný koncepční nedostatek vidím to, že podklady jednotlivých podlaží jsou v bitmapovém formátu. Technologie Flex standardně umožňuje využití vektorového formátu SVG, do kterého je jednoduché importovat půdorysy budov z dostupných CAD systémů. To by umožnilo bezproblémové využití funkce přiblížení a hlavně přesné výpočty vzdáleností na daném podkladu budovy. Spojení aplikace a databáze autor řešil pomocí Java servletu, který je napsán tak, že umožňuje vykonat libovolný SQL příkaz. To znamená, že vzdáleně pomocí vhodného SQL dotazu může kdokoli pročíst, modifikovat případně vymazat celou databázi. Uzly sítě vypsané v seznamu nejsou vizuálně propojené s uzly na půdorysu. Uživatel proto musí jednotlivé uzly hledat procházením myší nad půdorysem. Modul pro zobrazení sítě na mapových podkladech umožňuje jenom statický import z XML souboru. Autor v samotném závěru diplomové práce tvrdí, že aplikace vyvolala údiv svou rozsáhlostí na soutěži EEICT. Na první pohled aplikace působí profesionálně, ale to především díky grafickému designu. Podle mého názoru je aplikace koncepčně nedomyšlená a v odevzdané podobě hraničí se stavem nedotažené práce. Z technického pohledu aplikace zaostává za obdobnými pracemi, které jsou v současnosti řešené na VUT. I navzdory výše uvedeným výhradám diplomant prokázal schopnost řešit technický problém. Práci hodnotím výslednou známkou C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 40108