KRAMÁROVÁ, P. Studium vlivu teploty a UV záření na celkový sterilační účinek dielektrického bariérového výboje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozáková, Zdenka

Bakalářská práce zkoumá sterilizační účinek dielektrického bariérového výboje s důrazem na působení UV záření a teploty. Jako modelový organismus byly vybrány spory plísně Aspergillus niger. Teoretická část podrobně rozebírá obecně používané sterilizační metody a vypichuje výhody plazmové sterilizace. Experimentální část popisuje používaná zařízení, postup realizace jednotlivých experimentů a zpracování mikrobiologických vzorků. Výsledková část prezentuje dosažené výsledky jednak z diagnostiky vlastního plazmatu bariérového výboje pomocí optické emisní spektroskopie, a dále míru sterilizačního účinku tohoto výboje, samotného UV záření a samotné teploty pro vybraný modelový organismus. Během řešení bakalářské práce pracovala studentka samostatně a danou problematiku pravidelně konzultovala s přiděleným konzultantem. Rozbor problematiky v teoretické části je zcela vyčerpávající. Zpracování výsledků je provedeno přehledně a pečlivě. Práce by mohla více diskutovat dosažené výsledky se studovanou literaturou. Závěry jsou formulovány jasně a poskytují dobrý základ pro další studium dané problematiky. Bakalářská práce splnila zadané cíle, proto ji doporučuji hodnotit výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Grossmannová, Hana

Cílem práce bylo studium vlivu teploty a UV záření na celkový sterilizační účinek dielektrického bariérového výboje. V teoretické části poskytuje autorka přehled současného stavu dané problematiky, tato část práce je zpracována až s překvapivou precizností, při práci bylo využito široké spektrum zdrojů. V experimentální části jsou shrnuty výsledky měření plazmatu pomocí optické emisní spektroskopie, které byly využity pro stanovení principu plazmové sterilizace. Dále je pak prezentována řada výsledků vlastní sterilizace mikroorganismů. Autorka věnovala dostatečnou pozornost všem aspektům sterilizačního účinku, podrobně prověřila jednotlivé fyzikálně-chemické podstaty tohoto jevu. Na straně 33 chybí informace, ze kterých vibračních pásů byly stanoveny uvedené vibrační teploty. Kvalita zpracování dat pomocí grafů je velmi dobrá, obrazová dokumentace celé práce pak dává dobrou představu o realizovaných experimentech. Po formální stránce splňuje bakalářská práce všechny požadavky. Práce splnila vytyčené cíle, studentka v ní prokázala schopnost práce s odbornými texty a téma celé práce bylo zpracováno komplexně a přehledně. Drobné poznámky: str. 29: "...délka opracování..." (doba expozice, délka doby opracování) jednotky v grafech píšeme do hranatých závorek V práci byla vyhodnocena vyšší účinnost sterilizace pro vzorky opracované v argonovém plazmatu. Tento jev byl vysvětlen výsledky měření optických spekter, konkrétně vyššími intenzitami radikálu OH a pásů atomárního kyslíku. Lze tedy na základě těchto závěrů stanovit, jaké mechanismy inaktivace mikroorganismu pomocí plazmatu převažují v argonu a které v dusíku? Na str. 37 je uvedeno, že pórovitost papíru ztěžuje uvolnění spor do roztoku, což může zkreslit výsledky. Byly tedy při experimentech jednotlivé pokusy provedeny několikrát?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 23925