KUBICA, R. Biometrie otisku prstu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Fedra, Petr

Student v práci uvádí podrobný přehled matematických modelů na popis papilárních čar otisků prstů. Podrobně se také seznámil s veřejnou databází otisků prstů FCS 2000, dále pak s anonymními snímky z experimentálního optického snímače. Po prostudování rozsáhlé literatury realizoval v Matlabu GUI aplikaci k registraci a následné identifikaci osoby založenou na metodě hledání markantů. Bohužel všechny výše uváděné reálné snímky z databází obsahovaly velké množství aditivního šumu, proto se v práci omezil na identifikaci a zpracování pouze ideálních synteticky generovaných snímků SFIGNE s řádnou citací. Zde se mu pak podařilo dosáhnout parametrů přijatelné míry identifikace dle FAR a FFR. Kladně hodnotím GUI aplikace. Celkově doporučuji práci k obhajobě stupněm C/72.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 35/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 14/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
72

Posudek oponenta

Jiřík, Radovan

Předložená bakalářská práce se zabývá algoritmy rozpoznání osob podle otisků prstů. V teoretické části jsou popsány používané metody. Popis je ale velmi nesrozumitelný a působí jako překlad anglického textu bez skutečného porozumění popisovaným algoritmům. Struktura textu je poněkud chaotická, např. parametry hodnocení algoritmů jsou uvedeny nelogicky dvakrát (kap. 1 a 6). Praktická část projektu je popsána také velmi nesrozumitelně. Očekával bych nejdříve uvedení blokového schématu celého algoritmu a teprve potom popis jednotlivých bloků. V práci je zvolen opačný postup. Při popisu vlastní realizace jsou uvedeny obrazy, které jistě nejsou dílem autora (Obr. 11, str. 44). Program tak působí dojmem, že jej autor nevytvořil ale převzal a z textu není jasné do jaké míry. Tomu nasvědčuje i pohled do zdrojového kódu programu, kde hlavní funkcí programu je soubor figerprint.m, který obzvlášť v úvodu obsahuje souvislý anglický text a až dále text český. Autor tuto skutečnost v práci neuvádí. V části vyhodnocení postrádám alespoň stručné uvedení výsledků na skutečných datech, ne jen na datech syntetických. Slovní tvrzení, že byl navržený program testován na všech uvedených databázích se špatnými výsledky není dostačující. Po formální stránce má práce nedostatky v podobě chybějících odkazů u převzatých obrazů a velmi nekvalitní obrazy. V případě, že autor u obhajoby ukáže, že je autorem podstatné části předloženého programu, považoval bych zadání za splněné, ale na poměrně nízké úrovni. Vzhledem k nejasnosti míry autorství studenta lze práci v této fázi velmi těžko hodnotit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Formální zpracování práce F 2/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Navrhovaná známka
E
Body
52

Otázky

eVSKP id 39552