KAPOUNOVÁ, R. Porovnání cen ovocných dřevin zjištěných zjednodušeným a výnosovým způsobem v okrese Hodonín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Lorencová, Marie

Diplomovou práci doporučuji k obhajobě s navrženým hodnocením „velmi dobře“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Práce je vypracována v souladu se zadáním, cíle i rozsah zadání byly splněny.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Autorka v teoretické části vysvětlila pojmy a metody ocenění potřebné pro pochopení dané problematiky, velmi oceňuji názorné obrázky a diagramy. U diagramů k oceňování pozemků dle § 28 se však autorka dopustila drobných nepřesností.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Autorka v souladu se zadáním diplomové práce stanovila ceny ovocných rostlin výnosovým i zjednodušeným způsobem a v práci se dále zabývala vlivem rozdílné lokality a stáří rostlin na zjištěné ceny. Z práce je zřejmá nemalá snaha autorky vylepšit zjednodušený způsob ocenění, aby se takto stanovená cena více blížila ceně zjištěné výnosovým způsobem.
Odborná úroveň diplomové práce B Odborná úroveň práce je velmi dobrá. Výsledky jsou řádně prezentovány v podobě tabulek, grafů a doplněné komentáři.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Přínos této práce pro praktické i teoretické využití považuji za velmi dobrý. Práce nabádá k dalšímu zamyšlení.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Autorka v celé práci důsledně označovala citované prameny, v závěru je řádně uveden seznam literatury.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Úprava práce a odborná jazyková úroveň je velmi dobrá.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pertl, Marek

Diplomová práce je zpracována svědomitě a správně. Dosažené výsledky jsou řádně prezentovány a okomentovány a autorka ve své práci předkládá návrh na změnu výpočtu zjednodušeného způsobu ocenění ovocných dřevin dle cenového předpisu. Tento by musel být dále podroben hlubšímu bádání v budoucnu. Celkově práce splňuje všechny předpoklady a tudíž ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Studentka beze zbytku splnila zadaní diplomové práce.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Zvolený přístup je originální a vede ke zdárnému naplnění cílů práce.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Diplomová práce je rozsáhlá, ucelená a jsou v ní zpracovány veškeré podklady nutné k ocenění. Použité metody se jeví jako optimální, což je potvrzeno faktem, že vedly ke zdárnému konci.
Obtížnost a správnost řešení B V diplomové práci se nevyskytují žádné závažné nedostatky, které by snižovaly úroveň diplomé práce.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Diplomantka ve své práci rozebrala oba způsoby ocenění ovocných dřevin na modelových příkladech. Na základě rozdílných výsledků navrhla úpravu výpočtu ocenění ovocných dřevin zjednodušeným způsobem. Tento model by musel být podroben dalšímu podrobnému bádání.
Odborná jazyková úroveň C Některé nadpisy dílčích kapitol jsou málo výstižné či nic neříkající. V práci se objevují občasné překlepy. Po jazykové stránce má diplová práce určité rezervy.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Diplomová práce je zpracována přehledně, texty jsou oživeny, histogrami, grafy, náčrty, fotkami, což oživuje celkový dojem. V textu se tu a tam vyskytují nějaké překlepy, stejně tak i v diagramech.
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 63003