ARVAI, T. Příprava akrylátových kopolymerů emulzní polymerací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kučera, František

Diplomová práce je zaměřena na přípravu kopolymerních akrylátových emulzí s předpovězenými teplotami skelného přechodu. Student splnil cíle práce spočívající především v ověření platnosti Foxovy rovnice a získání experimentálních dat o průběhu emulzní polymerace přenositelných do technologické praxe. Zajímavým úspěchem je vypracování metody nízkoteplotní Vicatovy zkoušky bodu měknutí od -60°C pro srovnání s DSC stanovením. Diplomová práce je sepsána logicky, jazykově velmi dobrým stylem, pro vyhodnocení experimentálních dat byly použity matematické metody. Větší důraz měl být kladen na práci s literaturou a propracovanější komentáře výsledků. V oblasti experimentální práce student pracoval samostatně a aktivně s úsilím, které se zvyšovalo s přibývajícími výsledky. Experimentální část je značně rozsáhlá počtem připravených vzorků a s tím související časovou náročností polymerací a následných charakterizací vzorků. Vzhledem k uvedeným skutečnostem hodnotím diplomovou práci stupněm výborně – A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Petrůj, Jaroslav

Diplomová práce "Příprava akrylátových kopolymerů emulsní polymerací" se zabývá stále aktuální tématikou. Cíle práce jsou stanoveny zajímavě a jednoznačně - ověřit na zvolených systémech použitelnost Foxovy rovnice pro předpovědi teplot skelných přechodů u kopolymerů vybraných monomerů (MMA buď s n-butylakrylátem nebo 2-ethyl-butylakrylátem). Bc. Tomáš Arvai zpracoval v teoretické části velmi kvalitní rešerši o zadané tématice. Experimentální část precizně popisuje použité materiály, aparatury a postupy (pouze není zmíněna kvalita MMA - nejdůležitějšího monomeru). Velmi oceňuji úpravu aparatury na měření teploty měknutí dle Vicata v neobvyklém rozmezí teplot. V kapitole výsledky a diskuse se mi jeví velmi zajímavá modelace a odhad Tg pro vybrané série kopolymerů n-BA/MMA a 2-EHA/MMA. Ke kapitole 5.2 mám připomínky. Zejména se mi nelíbí stále opakované obrázky s minimální vypovídací hodnotou (konkrétně série Obr. 16-20; 21-25; 26-28; 29-32) - každou skupinu by bylo lépe shrnout vždy do jednoho obrázku s patřičnou legendou (tedy celkem do 4). Vyhodnocení exponenciální závislosti v obrázcích je bezcenné, není-li interpretováno. Pojem "kinetika" se týká rychlosti reakcí, tedy konverze v závislosti na čase. Údaje pro počáteční rychlosti kopolymerace by byly kineticky nejcennější (95% konverze je samozřejmě také důležitá, ale pro jiný účel). Kap. 5.4 - Tg pomocí DSC: skupiny obrázků 34-40; 41-45 a 46-48 by bylo lépe i zde stáhnout do 3 obrázků. Listování ve víceméně stejných obrázcích, jejichž křivky nelze mezi sebou porovnat čtenáře nudí, ušetřilo by se tak celkem 16 obrázků (tedy asi 8 stran). Výborné jsou kapitoly 5.5 a 5.6 s tabulkami čís. 10, 11 a Obr. 49. Úroveň jazykového zpracování, závěry práce a jejich formulace i celkový dojem hodnotím také výborně. Diplomovou práci proto klasifikuji celkovou výslednou známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 58865