VALENTOVÁ, R. Stanovení hodnoty věcného břemene průchodu a průjezdu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedláček, Jan

Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Cíl diplomové práce je stanoven v zadání, diplomantka jej však výslovně v žádné části práce nezmiňuje, pouze v závěru je provedeno strohé konstatování, že jej považuje za splněný. V bodě 2.8 je provedeno zhodnocení výsledků, které do určité míry zadaný cíl naplňuje, domnívám se však, že tato analýza měla být provedena podrobněji.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Teoretická část je zpracována pečlivě a je přehledně členěna. Je škoda, že diplomantka při jejím zpracování vycházela pouze z notoricky známých zdrojů a výsledek proto v zásadě nijak neliší od obdobných prací věnovaných věcným břemenům.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody D V analytické části je uváděno velké množství informací, které na výsledek nemají podstatný vliv a měly být uvedeny spíše v přílohách (např. str.41, 46). Tím je způsobena značná nepřehlednost celé druhé části práce. Autorka také věnovala velmi málo úsilí k získání vlastního přístupu k celé problematice, což je patrno mj. ze skutečnosti, že cituje (často doslovně) části popisující zvolený postup ocenění z cizích zdrojů. Přitom hlavním principem analytických částí diplomových prací je možnost diplomanta zaujmout vlastní postoj ke zvolené problematice a uplatnit znalosti z oblasti oceňování získané za dobu studia. Diplomantka navíc chybně stanovila míru kapitalizace, kdy uvažuje hodnotu doporučovanou pro stavby, přestože je předmětem ocenění věcné břemeno.
Odborná úroveň diplomové práce B Odborná úroveň odpovídá danému typu závěrečné práce.
Přínos pro praktické i teoretické využití D Přínos pro další využíti diplomové práce je velmi malý. Přestože je práce po formální stránce v pořádku, teoretická ani analytická část neobsahují nic, co by nebylo dříve publikováno v jiném zdroji.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Použité texty jsou citovány řádně a v souladu s uvedenou normou. Použitých zdrojů je vzhledem k tématu práce dostatečné množství.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Práce je logicky členěna i graficky zpracována téměř totožně jako diplomové práce na obdobná témata v minulých letech. Odborná jazyková úroveň je dobrá, v práci se vyskytuje pouze malé množství chyb nebo překlepů.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hlavinková, Vítězslava

Předložená diplomová práce je zpracovaná dle zadání, může sloužit k zorientování se v problematice oceňování věcných břemen průchodu a průjezdu. Více pozornosti mohlo být věnováno analýze použitých metod ocenění a především návrhu nejvýhodnějšího řešení pro povinného. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Práce je zpracována v postačujícím rozsahu, v souladu se zadáním.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce C Přístup k řešení je přiměřený k dosažení vymezeného cíle diplomové práce, více prostoru mohlo být věnováno vlastním názorům autorky práce a analýze použitých postupů.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Podklady a vstupní data jsou zpracována odpovědně. Ocenění bylo provedeno odpovídajícími metodami.
Obtížnost a správnost řešení C Autorka si pro svou práci vybrala složitou problematiku, s více možnými způsoby řešení, celkový přístup je po odborné stránce správný. Diskutabilní je zjištění míry kapitalizace.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Práce víceméně shrnuje známé skutečnosti, je přínosná pro orientaci v problematice věcných břemen.
Odborná jazyková úroveň B Autorka používá odborné termíny ve správném kontextu
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C Grafická úprava je na průměrné úrovni, v textu jsou místy stylistické chyby, fotodokumentace v přílohách mohla být opatřena popisky.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 63074