ZAMRZLA, M. Konfirgurační aplikace pro embedded Ethernet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Petr

Autor splnil větší část zadání. Z důvodu složitosti operačního systému se rozhodl operační systém nevyužít, což mu bylo schváleno vedoucím práce. Klíčové části zadání byly splněny s výjimkou rešerše metod, které mohou být použity ke zjištění IP adresy zařízení, kterému byla IP adresa přidělena DHCP serverem. Toto je typický problém u embedded zařízení vybavených rozhraním Ethernet, které nemají displej. Student zřejmě nepochopil podstatu problému a proto tento problém v práci vůbec neřešil. Autor se tak zabýval pouze problematikou získání IP adresy samotným zařízením (DHCP), ale již neřeší jak se uživatel bez přístupu k DHCP serveru dozví jakou má jeho zařízení přidělenu IP adresu. Předloženou práci, kterou by samu o sobě bylo možné hodnotit stupněm C významně degraduje kvalita textu, kde některé odstavce zabývající se popisem použitých funkcí připomínají strojový překlad dokumentace k vývojovému prostředí. Autor prokázal, že je schopen samostatné práce na zadaném problému. Nejzávažnějším prohřeškem se jeví malá péče věnovaná textové části bakalářské práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 38/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Bradáč, Zdeněk

Student měl zpracovat zadání na téma vytvoření konfigurační aplikace pro vestavné Ethernetové zařízení. Student měl podle zadání nastudovat problematiku přiřazování adres ethernetovým zařízením, dále problematiku použití operačních systémů reálného času u embedded zařízení a nakonec vytvořit WWW stránku a aplikaci pro konfiguraci komunikačních parametrů ethernetového rozhraní vestavného zařízení. Náročnost zadání byla průměrná a odpovídá požadavkům na bakaláře. Zadání bakalářské práce bylo splněno jen částečně, tj. asi ze třetiny. Student naprogramoval a otestoval aplikaci pro konfiguraci komunikačních parametrů ethernetového zařízení. Popis táto části práce v dokumentaci je však redukován na výpis funkcí bez textového doprovodu a bližšího vysvětlení. Možnosti přiřazení IP adresy zařízení student prezentuje v "rešerši", která zabírá majoritní část práce. Bohužel zpracování této části není rešerší, ale naprosto nepřehledným a zmatečným popisem protokolů připomínající strojový překlad manuálu či internetových článků. Tématu operačních systémů pro embedded zařízení se student nevěnuje vůbec. Přístup studenta k práci je možné charakterizovat jako zmatečný až úsměvný, i když pro naprogramování aplikace musel student nastudovat širokou problematiku protokolu TCP/IP. Původnost práce je těžké hodnotit právě z důvodu naprosto nesrozumitelného textu, který nedává z valné části významový smysl a o zbytku je možné polemizovat. Textová stránka je katastrofální a student předvádí naprostou neznalost gramatiky. Informační přínos práce je minimální a pro běžného člověka je práce nečitelná. Věty nedávají smysl viz. několik příkladů: str. 16: "Vztah mezi protokoly ISO OSI a TCP/IP?" str. 16: "Každé síťové rozhraní v rozsáhlé síti Internet má svou celosvětově jednoznačnou IPadresu" str. 21: "Anglicky se takováto jednoznačná adresa nazývá unicast." str. 30: "dhcp_release() - Tato funkce opustí DHCP server." str. 32: "Dynamic C dovoluje individuálně přenést rozhraní nahoru nebo dolů" str. 32: "ifstatus() - jenom vrací booleovskou hodnotu zda je rozhraní "nahoru"." str. 32: "Jinak není rozhraní dostupný. To může být buď "dole",nebo v procesu stoupání." Student dále v práci absolutně ignoruje citování odkazů, využívá obrázky přímo kopírované z externích zdrojů bez uvedení jakýchkoliv zdrojů. Uvedený seznam zdrojů neodpovídá žádné existující normě. Přiložený výpis programu je uboze komentovaný a nic moc nevypovídá o činnosti studenta. Technická část práce byla realizována studentem, škoda jen, že textová část je naprosto nepoužitelná a neodpovídá ani elementárním požadavkům na jakoukoliv dokumentaci. Je možno konstatovat, že student splnil jen část zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce F 20/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce F 4/10
Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 22580