KOCIÁN, K. Vyhořívání tvářecích přísad v průběhu tepelného zpracování technické keramiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Petr

Bakalářská práce Karla Kociána se zabývá studem vyhořívání polyvinylalkoholu, který je jednou z nejčastěji používaných tvářecích přísad pro lisování pracovních směsí technické keramiky, v průběhu tepelného zpracování feritových jader. Tento proces, který se označuje jako vypuzování tvářecích přísad, byl studován s použitím feritového granulátu i jader malé a střední velikosti. Byl zmapován průběh děje i podmínky, za kterých lze dosáhnout nezávadného odstranění tvářecích přísad ze střepu. Bakalářskou práci Karla Kociána doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šoukal, František

Student Karel Kocián předložil velmi kvalitní a obsáhlou bakalářskou práci. Práce se zabývá studiem vyhořívání tvářecích přísad a odplynění feritové keramiky v průběhu výpalu v oxidační i inertní atmosféře. Teoretická část práce pojednává krátce o feritové keramice, větší pozornost je potom věnována vyhořívání polyvinylalkoholového pojiva. Teoretická část je na bakalářskou práci dostatečně obsáhlá a zahrnuje veškerou problematiku potřebnou pro realizaci experimentů. V experimentální části se student zaměřil na výpal granulátu a lisovaných jader z tohoto granulátu v peci z řízenou atmosférou v oxidační a inertní atmosféře se simultánní analýzou uvolňovaných plynů. Zároveň byly prováděny obdobné analýzy metodou TG-DTA-EGA. Ve výsledcích jsou zhodnoceny výsledky z těchto experimentů a podloženy mikrostrukturní analýzou SEM-EDS a HT-XRD. Z termokinetických dat byly vypočítány kinetické parametry a určeny nejpravděpodobnější mechanismy vyhořívání pojiva. Bakalářská práce Karla Kociána je celkově na výborné úrovni a prokazuje schopnost studenta samostatně shromažďovat experimentální výsledky a následně je odpovídajícím způsobem vyhodnocovat a vyvozovat z nich přiměřené závěry. Práce svým rozsahem a objemem nashromážděných dat zcela splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci. Bakalářskou práci Karla Kociána hodnotím známkou A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 58612