JAŠŠOVÁ, M. Stanovení výše pojistného plnění za škodu na rodinném domě v Brně – Přízřenicích způsobenou požárem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kosová, Jaroslava

Diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním. V teoretické části studentka obsáhle zpracovala zadanou problematiku pojišťovnictví a uvedla způsoby oceňování nemovitostí, které mohou být využity v tomto odvětví. V praktické části na modelovém příkladu podle skutečné pojistné události na rodinném domě demonstrovala použití různých způsobů ocenění pro stanovení pojistné hodnoty při uzavírání pojistné smlouvy, pro stanovení výše pojistného plnění za škodu způsobenou požárem, pro stanovení zhodnocení nemovitosti provedenými opravami a stanovení nové pojistné hodnoty. Výsledky vyhodnotila a vyvodila z nich závěry. Sama zpracovala část podkladů, potřebných pro splnění zadaných úkolů, zpracovala dokumentaci rodinného domu pro specifikaci vzniklých škod a výpočet nákladů na opravu. Formální uspořádání i úprava jsou na velmi dobré úrovni, občas se v práci vyskytují překlepy a gramatické chyby. Studentka se velmi dobře orientuje v zadané problematice, práce je zpracována na výborné úrovni a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Diplomová práce splňuje všechny zadané úkoly a cíle.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Studentka v této části diplomové práce velmi podrobně seznamuje s pojmy týkajícími se pojišťovnictví, souvisejícími právními předpisy, způsoby pojištění i likvidací pojistných událostí u majetkových škod. Uvádí také způsoby oceňování nemovitostí a související pojmy.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Praktická část logicky navazuje na teoretickou. Studentka odpovídajícím způsobem zpracovala získané podklady, chybějící dokumentaci sama doplnila, pro splnění zadaných úkolů použila správné metody.
Odborná úroveň diplomové práce B Diplomová práce je na velmi dobré úrovni, studentka se v dané problematice velmi dobře zorientovala.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Přínosem diplomové práce je přehledné a ucelené uspořádání a zpracování problematiky pojišťovnictví a oceňování nemovitostí včetně praktického příkladu.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Práce s literaturou je na odpovídající úrovni, všechny zdroje jsou uvedeny.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Textová část je doplněna vhodně uspořádanými obrázky a grafy, fotodokumentací poškozené nemovitosti po pojistné události. Přílohy obsahují i studentkou zpracovanou dokumentaci nemovitosti včetně výkresů s grafickým zakreslením poškozených částí nemovitosti.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Smilek, Petr

Úkolem studentky bylo stanovit pojistnou hodnotu nemovitosti ve vybraném časovém období a to nákladovou metodou, zdokumentovat pojistnou událost a popsat zjištěný rozsah škod, určit způsob uvedení nemovitosti do původního stavu a stanovit přiměřené náklady na provedení oprav v souladu s vybranými všeobecnými podmínkami pojistné smlouvy předmětné pojišťovny. Stanovit novou pojistnou hodnotu nemovitosti po opravách a porovnat ji s hodnotou nemovitosti před vznikem pojistné události. Autorka práce Ing. Jaššová v první polovině své práce podrobně a rozsáhle popisuje a definuje základní důležité pojmy z oblasti pojišťovnictví, pojistné smlouvy a pojištění majetku a jeho oceňování. Tento ucelený přehled poskytuje nejen široký legislativní pohled na danou problematiku, ale také její obecné, dobře strukturované teoretické poznatky. V druhé, praktické části své práce přehledně popisuje předmětnou nemovitost a definuje konkrétní škodní událost a její následky. Dále následuje hlavní cíl zpracované práce a to samotná ocenění posuzovaného objektu v souladu se zadáním práce a výpočet nákladů na uvedení do původního stavu. Práce může dát čtenáři důležité obohacení znalostí v oblasti pojištění a likvidaci majetku. Diplomantka dodržela tematicky zadání práce a naplnila její požadované cíle. Obsahově dobře strukturované kapitoly a podkapitoly dávají ucelený přehled do předmětné problematiky. Rozsah práce převyšuje požadavky na diplomovou práci. Teoretická část z oblasti pojišťovnictví obohacuje nad rámec zadání celou práci. Teoretická a metodická úroveň zpracování je na výborné úrovni. Práce je vhodně členěná. Estetická, grafická část práce, syntaxe a sémantika zpracování jsou na požadované úrovni. Autorka dodržela rozsah použité literatury a bibliografické normy. Kapitolu 5.5.2 s chronologickým seznamem vyhlášek k oceňování majetku od roku 1994 do roku 2013 by bylo vhodné dát do příloh diplomové práce a v samotné práci pouze na toto stručně odkázat. Některé výpočtové tabulky pravděpodobně importované z rozpočtového softwaru jsou špatně čitelné, což snižuje jinak graficky dobrou kvalitu práce. Práce celkově odpovídá požadavkům kladených na tento typ prací, v teoretické části je až převyšuje nad rámec zadání. Znalosti problematiky jsou dobré, autorka je schopna dostatečně se v této problematice orientovat. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 49521