MAHEL, J. Lepivost tkaniny nánosované vrstvou gumárenské směsi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kučera, František

Student zpracoval náročnou, technologicky zaměřenou diplomovou práci zabývající se konfekční lepivostí kaučukových směsí. V teoretické části se výborně zorientoval v rozsáhlé problematice s velkým počtem možných vlivů na studovanou vlastnost. Po úvodu do problematiky gumárenských směsí pojednává přehledně a logicky o hlavních parametrech ovlivňujících konfekční lepivost. Experimentálně zpracoval a vyhodnotil rozsáhlý soubor naměřených dat. Zdůraznit je třeba studentovu invenci při vytvoření vlastních metod pro simulaci fyzikálních vlivů na konfekční lepivost. Student pracoval samostatně a aktivně, diplomové práci věnoval mnoho času. Při řešení prokázal logický způsob uvažování a dobrou technickou zdatnost, včetně manuální šikovnosti. Kladně hodnotím i vize pro pokračování náročného technologického úkolu, který má své opodstatnění přímo ve výrobní praxi jednoho z významných českých podniků. Pro další rozvoj osobnosti studenta doporučuji zlepšení prezentace výsledků. Vzhledem k uvedeným skutečnostem navrhuji známku výborně – A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Petrůj, Jaroslav

Diplomová práce Bc. Jindřicha Mahela "Lepivost tkaniny nánosované vrstvou gumárenské směsi" se zabývá typicky technologickou tématikou podle zadání výrobního podniku. Student zpracoval v teoretické části velice kvalitní rešerši o gumárenských směsích a parametrech ovlivňujících konfekční lepivost, v zadané tématice se výborně zorientoval. Cíle práce jsou stanoveny logicky, systematicky a jednoznačně. V experimentální části jsou stručně a přesně popsány použité materiály a chemikálie, přístroje a metody, dále postupy aditivace směsí na laboratorním hnětiči a provádění nánosu aditivované směsi na tkaninu. Velmi zajímavá je kapitola o akcelerovaném stárnutí - UV zářením, ozonem, zvýšenou teplotou a vlhkostí; konfekční lepivost je možno ovlivnit i rozpouštědlem. Následuje popis postupů a metodiky měření lepivosti, pozorování degradovaného povrchu a extrakce těkavých podílů. Všechny tyto metody byly uplatněny ve studiu nánosované textilie v části výsledky a diskuse. Diplomant postupoval zcela systematicky a kriticky vyhodnotil vliv všech výše jmenovaných vlivů na vlastnosti nánosované textilie včetně analýzy degradovaného povrchu pomocí FTIR a SEM po různých způsobech degradace povrchu. Zajímavé výsledky ukázalo vykvétání některých přísad včetně krystalků síry, analýza těkavých podílů ukázala především únik vody. Diplomant se pokusil zvýšit konfekční lepivost směsí přídavky polyterpenických pryskyřic S85 a S115. Podařilo se dosáhnout zlepšení lepivosti. avšak zvýšila se tendence k vykvétání síry, což je jev negativní. Řešení zadaného technologického problému je ve skutečnosti úkol velice obtížný a komplexní, diplomant vykonal systematická měření v úctyhodném rozsahu a dosáhl i určitého pokroku v řešení. Kvalitu zpracování hodnotím výborně, interpretace výsledků je velmi dobrá, avšak současně nad očekávání nesnadná. Pozitivně hodnotím promyšlený návrh dalšího postupu řešení problematiky. Student plně využil množství citovaných literárních odkazů. Úroveň jazykového zpracování, závěry práce a jejich formulace i celkový dojem hodnotím také výborně. Diplomovou práci proto jednoznačně klasifikuji celkovou výslednou známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 58586