HUDÁK, O. Návrh stejnosměrného lodního motorku pro pohon člunu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselka, František

Pan O. Hudák zpracoval BP s názvem "Návrh stejnosměrného motoru pro pohon člunu". Mohu konstatovat, že ke své práci přistupoval velice zodpovědně a se zájmem. Vzhledem k tomu, že téma vyžadovalo technické zázemí, které po požáru laboratoře ÚVEE FEKT VUT v Brně prakticky neexistovalo, nebylo možné všechny body zadání splnit v optimálním rozsahu. Proto bylo po konzultaci s vedením ÚVEE FEKT VUT v Brně přistoupeno k modifikaci obsahového zaměření práce, což zahrnovalo nakonec i využití již existujícího stroje a výpočet pouze magnetické indukce ve vzduchové mezeře. Podílel se na stanovení výkonu stroje, jeho typové velikosti, iniciativně navštívil firmu ESPO,s.r.o., kde se seznámil s výrobou analogických strojů, přípravě experimentu a jeho praktické realizaci. Samostudiem si prohloubil znalosti z problematiky kluzného kontaktu a pečlivě zpracoval poskytnuté podkladové materiály. Zvládl práci s inovovaným kluzným kontaktem a moderní výpočetní a měřicí technikou. V průběhu zpracovávání BP se seznámil rovněž i s problematikou návrhu stejnosměrných strojů s PM.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury A 9/10
Formální zpracování práce A 19/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 19/20
Splnění zadání B 44/50
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Lapčík, Josef

Předkládaná bakalářská práce analyzuje stejnosměrný motor pro pohon člunu a na analýzu navazuje návrh základního postupu při výpočtu motoru, stanovení výkonu stroje a jeho typové velikosti. Návrh je doplněn zkouškami na stroji opatřeném inovovaným kontaktem na komutátoru. Cílem práce bylo shromáždit praktické informace o motoru a základním výpočtu. Autor vhodně analyzoval tento typ motoru s cílem získání požadovaného momentu. Vypracoval demonstrační příklad a vypočítal podle požadavku některé základní konstanty. Práce je však velmi nevyvážená, velká část obsahuje všeobecně známé postupy a výpočet parametrů stroje uvedený na straně 28, který měl být přínosem, je velmi stručný a pro výrobu nepoužitelný. Zkoušky byly omezeny v důsledku požáru laboratoře. Po formální stránce je práce zdařilá jak z hlediska textů, tak i obrázků a grafů. Pokud jsou v práci nedostatky jde většinou o překlepy a nebo chyby spojené s nepozorností při práci s počítačem. Práci doporučuji k obhajobě. Doc. Ing. Josef Lapčík, CSc.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
D
Body
62

Otázky

eVSKP id 27880