PRINC, P. Měření a analýza jednofázového transformátoru s pomocí LabVIEW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Ondřej

Student v rámci diplomové práce vytvořil pracoviště a software pro měření a vizualizaci naměřených hodnot u jednofázového transformátoru malého výkonu. Spolu s jednoduchým modelem magnetického obvodu a analytickým výpočtem transformátoru tvoří dosažené výsledky názornou laboratorní úlohu. V průběhu řešení diplomové práce se student seznámil s programem LabVIEW a prostředky virtuální instrumentace a okrajově také s metodou konečných prvků při výpočtu elektromagnetického pole. Student při řešení zadaných úkolů pracoval samostatně, využíval dostupnou literaturu a konzultací. Oceňuji také účast studenta na studentské soutěži EEICT 2010, kde tuto práci prezentoval. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 46/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 19/20
Využití literatury A 9/10
Formální zpracování práce A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Huzlík, Rostislav

Předložená práce pojednává o jednofázovém transformátoru a jeho měření. Práce je rozčleněna do 4 základních částí. První část popisuje funkci jednofázového transformátoru a výpočty náhradních parametrů. Druhá část popisuje tvorbu měřícího rozhraní v programu LabVIEW. Třetí část navazuje elektromagnetickým výpočtem v programu FEMM a jako poslední část je proveden základní návrh transformátoru. Po stránce obsahu práce mám několik připomínek: 1. Na straně 16 student uvádí, že ztráty v železe u transformátoru jsou pouze vířivé ztráty. 2. Program v LabVIEW by byl lépe pochopitelný a čitelný, kdyby byly jednotlivé dílčí části provedeny jako jednotlivé dílčí funkce v LabVIEW (tzv. SubVI). Po formální stránce jsou v práci některé nedostatky - překlepy, nefunkční odkazy apod. Zadání diplomové práce bylo beze zbytku splněno. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 27869