BALLNÉROVÁ, P. Ekotoxikologické testy a jejich aplikace k hodnocení vedlejších energetických produktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Zlámalová Gargošová, Helena

Autorka se ve své diplomové práci zabývá hodnocením vodných výluhů vedlejších energetických produktů z hlediska posouzení možných vlivů na životní prostředí. Vedlejší energetické produkty mohou být na základě výsledků ekotoxikologických testů posuzovaných v souladu s platnou legislativou využívány na povrchu terénu tj. při rekultivačních pracích jako stavební výrobky. V opačném případě, při nesplnění požadavků platné legislativy, je s nimi nakládáno jako s odpadem, který může, ale nemusí vykazovat nebezpečnou vlastnost H14 ekotoxicita, z čehož se odvíjí další nakládání s tímto odpadem. Teoretická část poskytuje ucelenou charakteristiku v současnosti nejčastěji používaných testů ekotoxicity, a to jak standardních tak i alternativních, a podrobný popis postupu testování vodných výluhů odpadů. Za velmi významné považuji i přehled souvisejících legislativních předpisů. Literární část je dostatečně rozsáhlá vhodně doplněná obrazovou dokumentací a splňuje veškeré náležitosti a požadavky kladené na tuto část diplomové práce. Experimentální část se podrobně zabývá popisem technologických postupů energetických provozoven, které dodaly vzorky pro testování. Bohužel tyto provozovny si nepřály být zveřejněny, proto je popis technologie velmi důležitý. Dále jsou zde podrobně uvedeny veškeré postupy pro vlastní provádění a vyhodnocení jednotlivých testů ekotoxicity. V diskuzi výsledků autorka hodnotí citlivost a vhodnost vybraných testů ekotoxicity pro dané účely a podle požadavků stávající legislativy posuzuje VEP z hlediska jejich možného využití jako stavebního výrobku. Také porovnává ekotoxicitu jednotlivých VEP mezi sebou. Veškerá data studentka účelně zpracovala do přehledné tabelární a grafické formy. Souhrnná formulace výsledků v závěru je dostatečně jasná a přehledná. Závěr posudku školitele: Studentka zpracovávala svou diplomovou práci velmi zodpovědně. Účelně využívala možnost konzultace. Velmi oceňuji, že navzdory tomu, že je to studentka kombinované formy studia, veškeré testy prováděla samostatně v požadovaném časovém rozsahu. Veškeré metodiky provedení testů ekotoxicity si velmi rychle a dobře osvojila. Petra Ballnerová prokazovala schopnost samostatného uvažovaní a aktivního řešení jednotlivých úkolů, včetně zpracování a vyhodnocení experimentálních dat. Diplomová práce studentky Petry Ballnerové splňuje veškeré požadavky pro tento typ prací, proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená diplomová práce byla zaměřena na aktuální problematiku ekotoxikologického hodnocení vedlejších energetických produktů. Lze se totiž domnívat, že výluhy z těchto odpadů mohou negativně ovlivňovat složky ekosystému. Práce je zpracována celkem na 116 stranách, při jejím sepisování čerpala autorka diplomové práce celkem z 64 pramenů, přičemž pět z nich bylo osobní sdělení zaměstnanců provozoven. Přestože ekotoxikologie v důsledku nové platné legislativy získala na významu, což se odrazilo na počtu publikací v časopisech, v seznamu literatury uvedeném v diplomové práci se žádná časopisecká publikace nevyskytla. Jsou zde sice prezentovány cizojazyčné příspěvky, ale ty pocházejí výhradně z internetu. Ostatní publikace, které byly studovány, představují české a cizojazyčné knihy a skripta, nebo české odborné časopisy. Práce je jinak psána velmi pěknou češtinou, zejména po stylistické stránce a byla sepsána téměř bez překlepů. V teoretické části jsou prezentovány základní údaje o ekotoxikologii a možnostech použití různých typů ekotoxikologických testů, a to jak standardních, tak také alternativních. Velmi zdařile je zpracována část zabývající se platnou legislativou i popisem technologií používaných v pěti testovaných výrobnách. V experimentální části jsou podrobné popisy všech použitých testů, příprava standardní vody i výluhů z vedlejších energetických odpadů. Výsledky získané při jednotlivých testech jsou zpracovány do přehledných tabulek a grafů, kde je u fytotestů posouzena inhibice nebo stimulace, u ostatních testů mortalita. V rámci diskuse jsou jednotlivé typy použitých testů zhodnoceny, a to převážně graficky. V závěru je zhodnocen význam a hlavní poznatky získané při řešení této práce. Za poněkud nezvyklé považuji shrnutí výsledků na celkem 24 stranách, které tvoří přílohy této práce. Velké množství výsledků mohlo být sumarizováno a diskuse obšírnější. Závěrem mohu konstatovat, že diplomantka, studentka kombinované formy studia, prokázala výbornou znalost problematiky a byla schopna poznatky získané studiem literatury aplikovat do vlastní experimentální práce. Velké množství dat by si zasloužilo rozšířit diskusi a závěry a výsledky publikovat. Na zpracování diplomové práce se projevila její pečlivost, systematičnost a především experimentální zručnost, což ji umožnilo vytvořit studii na vysoké odborné úrovni. Na základě toho hodnotím její práci stupněm "výborně" a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 18148