WALEK, V. Šetřící automat pro PBX Asterisk a vazba na VoIP operátory v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Šilhavý, Pavel

V rámci bakalářské práce měl student realizovat šetřící automat pro PBX Asterisk. Aktivita studenta během semestru byla nulová. Až čtyři dny před odevzdáním mne student oslovil s rozpravovaným řešením. Přes maximální snahu reagovat na četné připomínky v posledních dnech před odevzdáním, má vlastní aplikace i textová část řadu nedostatků, které jsou dány nedostatkem času na doladění finálního řešení. Práce s drobnými nedostatky splňuje zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) F 3/20
Splnění zadání B 40/50
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Daněček, Vít

Student splnil nadpoloviční většinu náročného zadání. V aplikaci bohužel není ošetřena řada výjimečných stavů. Druhý operátor v databázi nebývá vyjmenován při tarifování. Část zdrojového kódů pro vyjmenování ceny není obecně naprogramovaná, a tudíž může být volající milně informován o ceně hovoru. Dále "Blacklist" nefunguje tak jak by měl (okamžitě neodpojuje). V práci lze pozitivně vyzdvihnout detailní popis struktury celé aplikace a její navázaní na databázový systém. Negativně lze vytknout některé neúplné, a někdy ne zcela přesné údaje v teoretické části práce (např. u Obr. 1 chybí informace, kdy probíhá samotný hovor). Student používá v celé práci informace bez poukázání na zdroje, ze kterých čerpal (např. celý anglický popis u Obr 1). Závěr vzhledem k povaze řešeného problému považuji za dostatečný. Při závěrečné interpretaci výsledku však postrádám část, jež by obsahovala konkrétní test funkčnosti studentem vytvořené aplikace. Dále pak závěr neobsahuje zmínku o funkci "Blacklist". Formální zpracování práce je uspokojivé. Použitý seznam referencí je v pořádku. Obrázky jsou v pořádku. Všechny tabulky používají spodní číslováni. V celém textu chybí zdroj informací, ze kterých bylo čerpáno. Celkově práce obsahuje občasné gramatické, stylistické a typografické chyby.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D 13/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 11/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 21632