CSÉFALVAY, G. Výukový GPS přijímač [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Šebesta, Jiří

Diplomant na zadaném úkolu pracoval systematicky a samostatně. Až na jisté období pravidelně výsledky dílčích úkolů konzultoval. Provedl důsledný rozbor zadaného problému a na jeho základě navrhl systém pro zpracování GPS signálu na mf. úrovni. Stěžejním subsystémem přijímače je demodulátor a korelační synchronizátor PNP GPS řešený pomocí FPGA. Diplomat provedl kompletní návrh tohoto subsystému na hradlovém poli Spartan 3. Celý návrh úspěšně odsimuloval a zdokumentoval v práci. Další částí práce byl návrh zapojení a desky plošných spojů demodulátoru. Po kompletním návrhu a osázení demodulátoru se však vyskytl technický problém - nevhodně navržená zemní plocha pod FPGA, která vyla příčinou zkratu vývodů FPGA. Systém tedy nemohl být prakticky ověřen. Vlastní textová část práce je přehledná a plně postihuje jádro řešeného úkolu. Po formální stránce práce obsahuje minimum překlepů. Celkově je práce poměrně rozsáhlá, škoda jen, že se včas nepodařil podchytit výše zmíněný technický problém. Po revizi plošného spoje a sestavení demodulátoru je předpoklad, že systém bude plně funkční.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
71

Posudek oponenta

Blansko), (Metra

Dle zadání měl student zpracovat koncepci GPS přijímače a následně jej realizovat. Koncepce přijímače je detailně navržena především v případě demodulační části. Kladně lze hodnotit podrobný popis implementace v FPGA, avšak chybí praktické ověření v navrženém HW nebo alespoň využitím vývojového kitu s daným FPGA, čímž by se student vyhnul v závěru práce zmíněným problémům s pájením. V práci je také pouze obecný blokový popis VF dílu, přestože v závěru práce je konstatováno, že byl vytvořen kompletní návrh, který byl požadován zadáním. Chybějící praktické ověření návrhu demodulační části poněkud snižuje úroveň práce jinak dobře zpracované po teoretické stránce včetně simulací. Formální úprava práce je velmi dobrá, byť mohla být věnována větší pozornost opravě překlepů a čitelnějšímu popisu os v grafech.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D 13/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 13/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 31108