ERBEROVÁ, L. Komparace možností finančního zajištění nemovitostí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítková, Eva

Diplomová práce vykazuje nedostatky v analytické části. Studentka nedůsledně přistupovala k řešení daného problému. Výsledky práce tudíž nejsou dostatečně vypovídající. Doplňující otázka: 1. Mohla by studentka podložit výběr optimální varianty stavebního spoření a hypotečního úvěru vhodnou metodou (např. váhové kritérium).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Cíl i rozsah diplomové práce byl splněn. Vytkla bych však nedůsledné zdůvodnění konečného výběru.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Studentka byla schopna identifikovat odpovídající teoretické poznatky nabyté studiem související s danou problematikou.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody D Analytická část vykazuje nekonzistentní postup při hledání optimální varianty.
Odborná úroveň diplomové práce C Diplomová práce vykazuje odborné nedostatky v analytické fázi.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Studentka prokázala schopnost sestavit ucelený soubor informací týkajících se hypotečních úvěrů a stavebních spoření. Na škodu práce je fakt, že studentka nedůsledně zpracovala analytickou část týkající se výběru optimální varianty.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C Studentka v seznamu použitých zdrojů má dostatečné množství odborné literatury. Avšak nejsou všechny využity v diplomové práci.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň D V grafické úpravě musím vytknout nejednotnost sestavení grafů a neuvedení zdrojů, pokud grafy jsou sestaveny autorem. Je zde větší množství překlepů.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Polák, Martin

Závěrečná práce je vypracována dobře a studentka splnila zadání závěrečné práce. V práci se vyskytují překlepy. Ve výsledném vyhodnocení mohla autorka zohlednit výhody a nevýhody jednotlivých možností financování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Studentka splnila zadání diplomové práce v plném rozsahu.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce D Autorka nevyužila veškeré informační zdroje a omezila se především na informace zveřejněné na internetových stránkách jednotlivých institucí.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Studentka si zvolila nejběžněji používané.
Obtížnost a správnost řešení C Autorka při výpočtu hypotečních úvěrů počítá s konstantním úrokem pro celou dobu splácení. Studentka mohla zohlednit změnu úrokové sazby po skončení fixačního období. Dále v práci uvádí výhody a nevýhody jednotlivých možností financování, které mohla zohlednit při vyhodnocení např. pomocí přiřazení vah k jednotlivým typům financování.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Teoretickou část studentka zpracovala pečlivě a pro laiky srozumitelně. Praktická část je využitelná pro úzký okruh lidí, zejména pro ty, kteří plánují investici do bydlení okolo 2 mil. Kč. Pro širší využití by bylo lepší srovnávat jednotlivé produkty i pro různé výše úvěrů.
Odborná jazyková úroveň B Autorka ve své práci používá dostatek odborných výrazů, které správně interpretuje.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C Grafy, které autorka do své závěrečné práce použila, jsou po grafické stránce zpracované velmi dobře. Formát tabulek mohla autorka zvolit vhodněji. Některé víceřádkové tabulky jsou nepřehledné a ztrácejí se v nich hlavičky.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 50548