KŮDELOVÁ, T. Řešení inverzních úloh v oblasti výměníků hmoty a tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Čermák, Jan

Předložená bakalářská práce se zabývá speciálními partiemi problematiky přenosu tepla. Matematický aparát spočívá především v analýze základních parametrů získaných řešením příslušné inverzní úlohy. Práce je výsledkem spolupráce uchazečky s firmou BVT Technologies, a.s. V rámci stáže u této firmy prováděla uchazečka některé podpůrné práce (korektury, rešerše) pod odborným vedením RNDr. Jana Krejčího, PhD., a to především v souvislosti s jeho vlastního výzkumem a spoluprací se zahraničními kolegy. Samotná bakalářská práce pak obsahuje, kromě popisu nezbytného matematického aparátu, především hlavní myšlenky připravovaného odborného článku. Jako školitel dohlížející spíše na formální náležitosti této práce mohu konstatovat, že není pochyb o její vysoké vědecké úrovni, značně přesahující standard, který se v tomto směru od bakalářské práce očekává. Úloha uchazečky nebyla v tomto směru jednoduchá, protože zpracovávala výsledky současného kvalitního vědeckého výzkumu, zasahujícího do řady matematických oblastí (zejména obyčejných a parciálních diferenciálních rovnic, integrálních rovnic, teorie řízení, pravděpodobnosti a statistiky), přičemž šlo především o práci aplikační, předpokládající znalosti z řady dalších fyzikálních a inženýrských oborů. Na základě řady společných konzultací se domnívám, že uchazečka dosáhla vysoké míry porozumění problematiky, která je v práci řešena, i když její úplné zvládnutí a detailní pochopení je podle mého názoru pro studenta třetího ročníku oboru matematické inženýrství úkol téměř nemožný. Na solidní úrovni zvládla vyřešit i další nesnadnou záležitost, totiž upravit a významně doplnit připravovaný článek tak, aby splňoval základní atributy bakalářské práce. Na závěr bych chtěl ocenit probíhající spolupráci studentky s uvedenou firmou, protože řešená problematika svým aplikačním charakterem jednoznačně odpovídá zaměření oboru matematické inženýrství. Domnívám se, že pokud bude spolupráce pokračovat, může na jejím základě vzniknout velmi kvalitní diplomová práce, neboť náročnost řešené problematiky odpovídá spíše magisterskému, než bakalářskému typu studia. Na základě výše uvedeného doporučuji předloženou bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Nechvátal, Luděk

Práce se zabývá problematikou řešení inverzních (identifikačních) úloh v oblasti výměníku hmoty a tepla a má spíše rešeršní charakter. Téma hodnotím jako obtížnější (náročností a rozsahem by bylo zařaditelné i mezi diplomové práce), vedle ne zcela jednoduchého matematického aparátu bylo potřeba pochopit také vybrané fyzikální principy, zejména z oblasti termomechaniky. Práce má poměrně dobrou grafickou úpravu, je přehledně členěna, i když na některých místech postrádám lepší logickou provázanost jednotlivých kapitol (podkapitol). Celkový dojem trochu kazí některé formální nedostatky (např. sazba jednotek, užití stejného symbolu pro dvě různé veličiny) a zejména místy ne zcela přesná matematická terminologie (užití termínu vstupní namísto počáteční, partikulární namísto obecné, atp.). Dále jsem si všimnul: 1) Řešení rovnice na str. 26 je partikulárním řešením pro danou počáteční podmínku, která však není diskutována. 2) Řešení (9.3) obsahuje chybu ve znaménku. 3) Vztah (9.11) obsahuje pouze konečnou sumu, i když doprovodný text se zmiňuje o řade. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm velmi dobře/B

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 50412