HORNYCH, P. Rozvoj letiště LKHK - zavedení IFR provozu za podmínek RNAV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Pavel

Diplomová práce splnila požadavky na ni kladené v celém rozsahu. V průběhu její tvorby pracoval student samostatně. Provedl řadu konzultací, dostatečnou rešerši potřebných zdrojů a též šetření v místě aplikace navrhovaných postupů RNAV pro zahánějí konstrukce, doplněné o následnou úpravu a kvalifikaci vzdušného prostoru v okolí letiště Hradec Králové. Postupy pro lety IFR, které tvoří těžiště práce, byly tvořeny zejména pro současný typ provozu s návazností na potenciál charterové přepravy a to s využitím dostupných aktuálních softwarových nástrojů a zdrojů EUROCONTROL a ICAO. Diplomová práce řeší aktuální problematiku a odráží praktickou snahu o rozvoj regionálních letišť. Student dle mého jasně prokázal rešeršní, dílčí metodické i tvůrčí schopnosti související s tvorbou inženýrské diplomové práce. Někdy svérázný výklad doporučení pro vypracování zejména formálního charakteru (např. citace, tiskový formát apod.) neovlivnil praktický přínos návrhu předkládané diplomové práce, kterou doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vosecký, Slavomír

Diplomová práce splňuje požadavek zadání - v jejím textu je navržen postup, jak vytvořit podmínky pro to, aby bylo možné v prostředí RNAV zavést na letiště Hradec Králové provoz IFR, založený na využití GNSS. Autor sám navrhl téma své práce podle existující společenské objednávky, vyjádřené obsahem dokumentu ÚCL č.j. 6217-10-701 ze dne 11.10.2010 (Pilotní projekt - IFR letiště Hradec Králové s nepřesným přístrojovým přiblížením RNAV (GNSS)). V tomto smyslu je téma diplomové práce velmi aktuální a je motivováno praktickými potřebami využití konkrétního letiště v regionu krajského města Hradec Králové. První část textu diplomové práce představuje ucelený, logicky tříděný a podrobný popis výsledků výchozích úvah, definic a rešerší, vztahujících se k současnému stavu a využití ještě poměrně nedávno velmi agilně fungujícího letiště Armády ČR. Druhá část je popisem postupu a obsahu autorova řešení úkolu. Jejím obsahem je podrobný popis návrhu organizace letových pohybů v okolí daného letiště v návaznosti na provoz nedalekého mezinárodního letiště Pardubice. Metody práce a použité SW nástroje odpovídají požadavkům na zpracování výchozích podkladů k úvahám o provozním zabezpečení a organizaci RNAV pohybů letadel v prostoru daného letiště za podmínek IFR, založených na využívání GNSS. Vyjadřují názor autora, podpíraný zkušenostmi pracovníků, kteří na LKHK před časem již provoz IFR na letišti znali, nebo letiště nyní využívají za podmínek VFR. Členění textu DP je metodické, jednotlivé popisy jsou podrobné, jsou doprovázeny dobře volenými ilustracemi, gramatické a tiskové chyby textu je možno tolerovat. Rozměry obrázků někdy nevyhovují a demonstraci jejich obsahu bude proto při dalším využívání práce třeba doplnit zvětšeninami detailů nebo elektronickou projekcí. Práce je doplněna řadou účelně volených příloh. Jako celek je diplomová práce velmi vhodným podkladem pro jednání příslušné pracovní skupiny ÚCL, ŘLP a provozovatelů LKHK o dalších postupech realizace popisovaného úkolu a po konfrontaci s představiteli ÜCL a ŘLP může být akceptovatelným základem návrhu jeho řešení. Závěr: Diplomant Bc. Petr Hornych splnil zadání své diplomové práce v celém rozsahu. Obsah jeho práce představuje přijatelný základ řešení aktuálního a významného kroku v rozšiřování možností řízení letového provozu na letišti Hradec Králové. Doporučují jeho diplomovou práci k obhajobě a hodnotím ji stupněm A (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 37343