POSPÍŠIL, M. Model lineárního transpondéru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Baran, Ondřej

Student ve své práci vytvořil funkční model komunikačního systému, do kterého zakomponoval model lineárního transpondéru. I přes počáteční problémy se student úspěšně vypořádal s náročným systémovým simulátorem Ansoft Designer, kde podrobil simulaci jak jednotlivé bloky, tak i kompletní model. Vstupní parametry modelu jsou zadávány parametricky, což umožňuje jeho snadnou modifikaci podle aktuálních požadavků. Velmi oceňuji doložení výsledků simulací teoretickými výpočty a vytvoření jednoduchého, ale přehledného manuálu k obsluze vytvořeného modelu. Práce je obsahově logicky členěna do kapitol, je napsána srozumitelně a obsahuje jen minimum chyb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Ondráš, Radek

Úvodní, teoretická, část diplomové práce je věnována rozboru fungování satelitních sítí a satelitních transpondérů. Student zde podrobně vysvětluje všechny důležité principy fungování satelitních komunikací. Velice detailně je zde rozebráno blokové schéma transpondéru a smysl jednotlivých bloků. Student rozšířil popis metodiky transpozice signálů na transpondéru i o poměrně nerozšířené a perspektivní typy OBP transpondérů čímž prokázal dobrou orientaci v současných technologických trendech. V úvodní části pouze postrádám zmínku o parametrech, kterých dosahují komerčně využívané satelitní transpondéry. Část diplomové práce popisující vlastní model transpondéru. Popis a rozbor funkcí jednotlivých modelovaných logických bloků je proveden srozumitelně a bez technických chyb. Uvedený model splnil zadání diplomové práce. Formálně je práce zpracována velice pečlivě a to i včetně přiloženého technického manuálu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 31165