WEINGÄRTNER, J. Rám přívěsu Variant 350 pro přepravu kabelových cívek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student se ve své práci zabývá pevnostní analýzou rámu přívěsného kabelového vleku Variant 350 pro přepravu kabelových cívek. V úvodu je popsáno konstrukční řešení daného přívěsného vleku. Následně je popsáno modelové řešení a úpravy pro dvě počítačové metody řešení. První metodou je MBS metoda určení dynamických účinků jízdy na rám konstrukce přívěsu Variant 350 jako vleku nákladního automobilu. Druhou metodou je MKP pevnostní analýza samotného rámu, kde výchozí parametry jsou výstupní hodnoty z MBS analýz. Při modelování dynamiky jízdy v programu ADAMS zvolil pestrý rozsah terénní členitosti tratě. Při pevnostní analýze kontroloval přívěsný vozík variant při velmi závažných stavech při jízdě. Výsledky svých simulací rozsáhle komentuje a v závěru pak doporučuje některé úpravy pro snížení napěťových koncentrátorů v různých částech konstrukce. Diplomová práce je z hlediska formálnosti a technického zpracování na velmi vysoké úrovni. Dílo má slušnou kvalitu textového zpracování. Student se dopustil několika drobných nepřesností, které však celkové nemají vliv na kvalitu zpracování (str. 8 a 26 – překlepy, str. 37 -tab. 5 -chybí jednotka, str. 45 a 46 - nesedí číslování dvou obrázků, str. 62 – obr. 58 – nesedí popisky). Grafické zpracování je provedeno ve velmi dobré kvalitě a přehledně. V přílohové dokumentaci student prokázal své schopnosti vytvářet detailně propracované 3D modely. Ve výkresové části přikládá výkresy současného rámu a dále výkresy doporučené úpravy vleku. Po formální i výpočtové stránce je práce velice hodnotná a doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kašpárek, Jaroslav

Diplomová práce je podrobná a obsahuje mnoho informací o problematice modelování a simulace. Z pohledu praxe je tato práce velmi prospěšná z hlediska pohledu na problematiku pevnosti konstrukce strojů. Student ve své práci používá moderní výpočtové programy, určené pro simulaci jízdy stroje a kontrolu pevnosti. V práci také kriticky hodnotí jednotlivé stavy a zdůvodňuje metody odstranění těchto stavů napjatosti ze sledovaného přívěsného vleku Variant 350. V závěru doporučuje vzhledem k výsledkům simulace, aby byly na vleku provedeny úpravy. Sám pak nejkritičtější místo upravuje a opět kontroluje pevnostně, zda vyhovuje a o kolik se sníží napětí. Přínosné jsou též i ostatní konstrukční možnosti úpravy vzhledu rámu. Od studenta byla na základě moderních metod provedena zhodnocení zcela korektní a odpovídá poznatků při používání zařízení v praxi. Jsem rád, že tento kabelový vlek vykazuje dobré hodnoty u několika stavů, které student hodnotil. Navržené úpravy jsou vhodné a vzhledem k jejich nenáročnosti také lehce proveditelné. Diplomová práce je obsáhlá, technicky i koncepčně srozumitelná. Postup řešení je dle mého úsudku správný a logický. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 37300