FICZA, I. Matematický model solárního sušení kalu z čističky odpadních vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Hájek, Jiří

Hlavním cílem diplomové práce bylo zpracování modelu solárního sušení kalu z čistíren odpadních vod. Pro dosažení tohoto cíle bylo v první fázi nutné, aby se diplomantka seznámila s problematikou čištění odpadních vod a zpracování čistírenských kalů a aby provedla rešerši v oblasti modelů sušení s důrazem na solární sušení. Dalším úkoly zahrnovaly formulaci vhodného matematického modelu (ve formě PDR), jeho diskretizaci metodou konečných objemů a implementaci do počítačového programu. Diplomantka projevovala vytrvalou snahu o řešení zadaných úkolů, nicméně tempo postupu práce bylo přesto po většinu času malé a její kvalita kolísavá. Jako hlavní problém při řešení práce se jevil nedostatek schopnosti získání nadhledu nad zpracovávanou problematikou počínaje analytickým hodnocením podkladů, přes aplikaci algebraických rovnic popisujících globální bilance, až po implementaci simulačního programu. V neposlední řadě se při dokončování práce projevil nedostatek času, který by při usilovnější průběžné činnosti umožnil dosažení vyšší kvality všech výstupů. Rešeršní i tvůrčí část práce proto mohu označit pouze za průměrnou. Přesto však v mém pohledu převažují kladné aspekty práce a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Houdková, Lucie

Předložená diplomová práce je zaměřena na oblast sušení čistírenských kalů. V teoretické části práce je popis čistírny odpadních vod, který však není příliš zdařilý (studentka vychází z jednoho ne příliš vhodného zdroje), a obecný popis sušení se zaměřením na solární sušení a sušení kalů. 3. kapitola je věnována přehledu způsobů modelování sušení čistírenských kalů. Diplomantka správně poukazuje na to, že modelování sušení kalů je obtížné zejména z důvodu nedostupných charakteristik kalů. Ve 4. kapitole diplomantka popisuje postup odhadu rychlosti odpařování porovnáním dat z provozovaných sušáren s rychlostí odpařování vypočtenou podle různých empirických vztahů. Pro další výpočty pak zvolila rychlost odpařování vypočtenou multiplikativním modelem. 5. kapitola je věnovaná detailnímu modelu, kde diplomantka popisuje jednotlivé děje při sušení, potřebné parciální diferenciální rovnice pro tekutou a kapalnou fázi, okrajové podmínky a numerické metody pro výpočty modelu. Pro řešení úkolu diplomantka používala software MATHLAB a na základě všech výše uvedených poznatků přizpůsobila matematický model již vytvořený pro jinou aplikaci. Předložená práce splňuje cíle zadání. Nicméně práci nebyla věnována potřebná pozornost, což má za následek určité formální nedostatky, které činí práci velmi nepřehlednou. Z práce je patrné, že se diplomantka dostatečně neseznámila s procesem jako takovým, což jí následně způsobovalo problémy při interpretaci získaných výsledků. Za výrazný nedostatek práce považuji to, že diplomantka při přebírání různých vztahů z literatury nesjednotila značení veličin. Tím se práce stává velmi nekonzistentní a pro čtenáře náročná na orientaci. Navíc některé veličiny nejsou ani uvedeny v seznamu symbolů a čtenář se tak může jen domnívat, co znamenají a jakou mají jednotku. Práci tedy doporučuji k obhajobě s tím, že by diplomantka měla zodpovědět předložené otázky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry F
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti F
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 26467