GÖTTHANS, T. Pokročilé algoritmy analýzy datových sekvencí v Matlabu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Petržela, Jiří

Student se projektu věnoval systematicky a aktivně. Tomu odpovídá i výborná kvalita odvedené práce, a to i přesto, že se jedná o poměrně komplikovanou a rozsáhlou problematiku. Student v Matlabu implementoval celou řadu algoritmů pro analýzu dynamických systémů, čímž splnil zadání. Algoritmy jsou plně funkční. Práce je navíc psána v angličtině, čímž se rozšiřuje okruh potenciálních čtenářů. Zde se student nevyhnul některým gramatickým chybám a těžkopádným formulacím, což však nijak nesnižuje úroveň práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 47/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Brančík, Lubomír

Diplomová práce se zabývá teoreticky náročnou problematikou popisu dynamických systémů z hlediska možnosti vzniku deterministického chaosu a metodami jeho analýzy využitím jazyka Matlab. Práce je rozdělena na část popisnou, ve které jsou vysvětleny základní pojmy teorie chaosu, podmínek jeho vzniku i možných přístupů k jeho analýze, a na část vlastních počítačových simulací a experimentů. Postupně jsou diskutovávy citlivosti dynamických systému na počáteční podmínky, podivné atraktory i spektra chaotických signálů. Pro vyjádření míry chaotičnosti systému jsou uvedeny druhy fraktálních dimenzí, Poincarého mapy i Ljapunovovy exponenty. Z praktického hlediska má velký význam především analýza časových řad umožňující identifikaci chaotických složek, která je založena na několika metodách odhadu Ljapunovových exponentů. Testování proběhlo nejen na modelech založených na vybraných diferenciálních rovnicích, ale i na reálných datech, signálech Chuova oscilátoru a EKG signálech. Výsledky se jeví jako velmi uspokojivé, v obou případech byl kromě šumu v signálech chaos skutečně nalezen. V poslední části práce se autor věnuje metodám identifikace parametrů dynamických systémů z hlediska možnosti jejich chaotického chování. Pozornost je správně soustředěna na moderní optimalizační metody založené na genetických algoritmech a rojích částic. Kromě teoretické náročnosti zadání oceňuji i skutečnost, že všechny diskutované přístupy k analýze byly naprogramovány, přiložené programy jsou skutečně funkční a umožňují tak reálné vyhodnocení spolehlivosti i časové náročnosti jednotlivých metod. V práci jsou také nastíněny další vize simulací chaosu, využívající paralelního programování a vícejádrové výpočetní jednotky. Úroveň jinak opravdu kvalitní práce z odborného hlediska dosti podstatně snižuje její formální stránka. Práce je psána v anglickém jazyce, což mělo být její předností, úroveň angličtiny je zde však více než žalostná. V řadě, ne-li ve vetšině vět, je buď nesprávný slovosled, chybí přísudky, předložky, věty jsou někdy nelogicky zakončeny atd. Čtení práce si vyžaduje skutečně značné úsilí, mnohé z toho, co chtěl autor vyjádřit, je si třeba domýšlet. V práci jsou i další formální nedostatky, např. v textu nejsou vůbec odkazy na obrázky, což ještě více ztěžuje srozumitelnost, formální chyby jsou ve způsobu číslování rovnic (tečky za čísly v závorkách), indexy v některých vzorcích v textu nejsou sníženy, v práci je řada překlepů aj. Všechny grafické výstupy simulací a jiné obrázky jsou však na kvalitní úrovni. Celkově považuji zadání diplomové práce za úspěšně splněné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 31122