KOLLÁR, T. Programovatelný termostat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Hermany, Jiří

Student pracoval samostatně, konzultací využíval pravidelně. Výsledkem jeho práce je navržený a realizovaný domácí termostat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Steinbauer, Miloslav

Práce se zabývá návrhem programovatelného termostatu s možností řízení teploty v jednotlivých místnostech pomocí vzdáleně připojených jednotek. Práce má 47 stran a je členěna do 11 kapitol. Diplomant navrhl kompletní termostat sestávající z hlavní jednotky s mikrokontrolérem ATmega168 a lokálními regulačními jednotkami, komunikujícími s hlavní jednotkou po sběrnici standardu I2C. Celý systém byl poté realizován a odzkoušen,. Diplomant prokázal své schopnosti při realizaci zadaného úkolu. K formální i obsahové stránce práce mám následují připomínky: struktura práce není příliš vyvážená, například popisu typů senzorů teploty je věnováno 7 stran, zatímco popis navrženého termostatu je pouze na str. 17 a popis jeho činnosti je schován v odstavci na str. 43 a v obrázku v příloze A. Dle mého mínění by popis funkce a zapojení navrhovaného zařízení měl být v samostatné kapitole. Na str. 33 je popisován reverzní proud Schottky diodou a jeho možný negativní vliv na nabíjení záložních baterií. Přitom v následujícím textu je uvedeno, že tento proud nebyl změřen, je tedy otázkou, zda má smysl uváděná druhá dioda. V práci je i větší množství gramatických chyb, např. "vybytá" na str 34. "mezi něma" na str. 19 nebo opakovaný výraz "motůrků". Nevhodné je používání anglických výrazů skloňovaných podle pravidel češtiny - "byte-u" namísto zavedeného "bajtu", množné číslo "slave-y" a "mastry". Přes tyto nedostatky však hodnotím množství odvedené práce a úspěšnou realizaci zařízení, takže zadání práce bylo splněno.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 31139