KAPUSTA, J. OCR modul pro rozpoznání písmen a číslic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Milan

Zadání práce bylo převážně splněno až na porovnání jednotlivých metod z hlediska výpočetní náročnosti a úspěšnosti rozpoznání. Práce má logickou strukturu a je napsána přehledným způsobem. Student pracoval samostatně, přičemž musel zvládnout orientaci v poměrně obsáhlé oblasti rozpoznávání obrazců. Navržený a realizovaný modul je funkční a vcelku dobře prezentovaný v textové zprávě. Činnost vytvořeného modulu byla ověřena na reálných datech. Po formální stránce má práce velmi dobrou úroveň, pouze u některých obrázků by bylo vhodné zvětšit popis pro snadnější čitelnost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Přinosil, Jiří

Diplomová práce je napsaná přehledně s logickou návazností jednotlivých kapitol. V teoretické části jsou popsány jednotlivé přístupy zabývající se segmentací a rozpoznáním alfanumerických znaků z textu. Vybrané metody jsou poté v praktické části implementovány v programovém prostředí MATLAB a ověřeny na rozpoznání účelově graficky zkreslených znaků tzv. captcha. Požadované zadání práce bylo splněno až na chybějící porovnání jednotlivých metod v teoretické části práce z hlediska výpočetní náročnosti a úspěšnosti rozpoznání. Zde se rovněž projevila největší slabina práce, kdy z odborného hlediska mohl být teoretický rozbor proveden zodpovědněji s vyvarováním se některých nepřesných a vágních definic a popisů. Celkově by práci prospěl širší a podrobnější popis jednotlivých metod zejména s využitím jiných zdrojů informací než ne vždy přesného internetového portálu wikipedie (50% odkazů na literaturu). Nicméně musím ocenit vlastní funkční implementaci segmentace a rozpoznání číslic pomocí korelační metody, i když by možná bylo zajímavé použít i sofistikovanější rozpoznávače např. objektový detektor Viola-Jones, se kterými by mohlo být dosaženo lepších výsledků s nižšími výpočetními nároky. Při interpretaci výsledků diplomové práce byly stručně a výstižně shrnuty výhody a nevýhody použitých metod, popř. možnosti jejich případné budoucí modifikace. Snad by zde bylo vhodné se detailněji zamyslet nad špatnou rozpoznávací schopností metody založené na invariantních Huových momentech a neuronových sítí. Po formální stránce je práce, až na drobné nedostatky, na velmi dobré úrovni, obzvláště s vyzdvihnutím její grafické úpravy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Formální zpracování práce A 9/10
Odborná úroveň práce C 39/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 31132