KLOZAR, L. Lokalizační systém kombinující výhody GPS a GSM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Šebela, Radek

Student měl za úkol navrhnout a realizovat lokalizační systém kombinující výhody GPS a GSM. Zadání je z větší části splněno. Student nastudoval zadanou problematiku, vybral, oživil a naprogramoval vhodný GSM modul, který měří a odesílá data na server. Chybí zpracování těchto dat, které by umožnilo lokalizaci za pomoci GSM. Struktura databáze běžící na serveru by mohla být navržena lépe, schází použití jedinečných klíčů a indexace ve všech tabulkách. Formální zpracování práce by mělo být na vyšší úrovni (formátování, odkazy), dále v práci postrádám rozsáhlejší měření a srovnání, které nemohlo být provedeno z výše popsaných nedostatků. Připomínky vznesené u SP (nevhodné použití napájecího obvodu, nevhodné provedení DPS) nebyly studentem řešeny. Očekával jsem větší aktivitu při konzultacích a v průběhu realizace systému. Přes veškeré nedostatky a studentovo nevhodné časové rozložení práce vedoucí k jejímu nedokončení, doporučuji tuto práci k obhajobě, protože student prokázal že je schopen samostatně pracovat, nastudovat a použít pro něj nové technologie a postupy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
C
Body
77

Posudek oponenta

Pust, Radim

Student v práci popsal a vytvořil lokalizační systém kombinující systémy GSM a GPS, čímž částečně splnil zadání. V práci jsem nenašel přehledné srovnání teoretických a naměřených hodnot, které bylo požadováno v zadání. V práci je dobře popsán úvod do obou systémů, návrh lokalizačního systému a konstrukce zařízení. Popis SW realizace je již velmi strohý. Po odborné stránce vytýkám nepřehledné schéma (nelze pochopit, který konektor je kam zapojen) a nevhodný návrh desek plošných spojů. Při tak jednoduchém schématu by bylo možné použít jednostranné DPS, rozmístění součástek by také mohlo být voleno lépe. V popisu struktury DB nejsou uvedeny datové typy. PHP skript (na přiloženém DVD) obsahuje větší množství zakomentovaných příkazů, postrádající opodstatnění těchto příkazů. Po formální stránce lze vytknout, že se student v textu vždy neodkazuje na přiložené vzorce a obrázky. Dále kapitola 2.2.3 končí uprostřed věty. Práce ani přiložené DVD neobsahuje fotky zařízení. Funkčnost zařízení nebylo možné vyzkoušet, jelikož na přiloženém DVD chybí struktura vytvořené databáze. Práci hodnotím známkou D, vzhledem k výše uvedeným nedostatkům při návrhu DPS a realizaci softwarové části, včetně jejího popisu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 12/20
Odborná úroveň práce D 32/50
Splnění požadavků zadání C 14/20
Navrhovaná známka
D
Body
66

eVSKP id 31135