BÍZA, P. Dílenská manipulační plošina [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Předložená je práce je zpracována pečlivě a je logicky a přehledně členěna. Při své práci autor využíval jak běžných znalostí získaných v průběhu svého studia, tak i znalostí získaných jiným – individuálním způsobem. Práce obsahuje konstrukční návrh dílenské zdvíhací manipulační plošiny s nůžkovým mechanismem. V úvodní části je předložená stručná rešerše, ze které pak autor vychází při volbě své koncepce. Těžištěm práce je kinematický a pevnostní výpočet (včetně podrobné analýzy silových účinků), návrh hydraulického obvodu a částečná výkresová dokumentace - výkres sestavy. Ve své práci autor velmi vhodně aplikuje příslušné ČSN - zejména v oblasti identifikace silových účinků od zvedaného břemene. Silový rozbor je proveden pro všechny možné polohy - převedením problému na lineární soustavu 18 algebraických rovnic (následně řešených v SW MS Excel). V práci se však p. Bíza nevyhnul několika drobným chybám spíše věcného než formálního charakteru: - některé neobratné větné a technické formulace (např. v kap. 5.3.2 se ve skutečnosti jedná o minimální výpočtové průměry), - u výpočtu stavu napjatosti jednotlivých prvků nůžkového mechanismu chybí výpočet redukovaného napětí (jsou vypočtena pouze dílčí napětí), stejně tak, jako u výpočtu čepů - výkres sestavy je značně zjednodušený, chybějí na něm některé čáry, i přes provedené řezy není jednoznačně patrný způsob uložení jednotlivých ramen mechanismu. Předložená práce má i přes některé drobné chyby spíše věcného charakteru celkově solidní úroveň a je plně v souladu se zadáním. Pavel Bíza tak ve své bakalářské práci prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce či pokračování v dalším stupni studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kašpárek, Jaroslav

Student se ve své práci zabývá návrhem nůžkového mechanismu zdvihací dílenské plošiny. Rešeršní rozbor u úvodu shrnuje konstrukční a technologické poznatky dílenský zvedacích mechanismů. V práci je dále uveden výběr varianty konstrukce, silové předpoklady zatížení plošiny a dále jako nosná část je silový rozbor a jeho výpočet pro jednotlivé komponenty (tělesa). Bakalářská práce studenta splnila požadavky a cíle zadání. Adekvátnost použitých metod je na správná a student prokázal znalosti získané studiem převážně z oblasti statiky a pružnosti a pevnosti. Bakalářská práce je z hlediska formálnosti a technického zpracování na velmi dobré úrovni. Práce má textově výbornou kvalitu. Autor se v textu vyjadřuje technicky a důkladně se odvolává na citace zdrojů a použitých vzorců. Po stránce grafického zpracování není žádné připomínky. Stylistická úprava a pravopis jsou až na výjimky v pořádku (str. 14, str. 43). Výkresová část dokumentace se měla skládat dle zadání z výkresu sestavy a podsestav a výkresů dle pokynů vedoucího. Práce obsahovala jen sestavu, tedy dle zadání je přílohová část nekompletní. Výkres sestavy obsahuje drobné nedostatky v zobrazení náhledů. Přesto nijak zvláště nesnižuje kvalitu práce. Student prokázal znalosti v oblasti analytického výpočtu mechanismu. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Práce s literaturou včetně citací A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 63301