MAREK, J. Možnosti skladování vodíku pro jeho využití v dopravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kizlink, Juraj

Práce se zabývá novou a celosvětově řešenou tematikou možností skladování vodíku pro jeho využití jako alternativní motorové palivo. Dostupná literatura je zde zpracována velmi dobře, její interpelace je také dobrá. Jedná se zde o velice aktuální téma, což svědčí také o tom, že šéfredaktor časopisu Energie 21 náš návrh pro dva články k publikování v tomto časopise ihned s díky přijal. Závěrem dodávám, že už dávno jsem neměl tak šikovného a snaživého studenta, který kromě angličtiny ovládá i španělštinu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Čáslavský, Josef

Bakalářská práce teoretického charakteru má rozsah 56 stran. Má poněkud netypickou, ale svému účelu plně vyhovující strukturu, seznam citovaných zdrojů čítá 109 položek. Práce má zajímavé téma a lze zkonstatovat, že autor k jeho zpracování přistoupil odpovědně a s potřebným nadhledem. Při celkovém hodnocení se však nemohu zbavit pocitu, že celkové pojetí práce neodpovídá zcela zadání, v kterémžto pocitu mě utvrdilo i porovnání textu zadání a začátku abstraktu. Lze konstatovat, že byla naplněna první část, tj. popis možností skladování vodíku a nad rámec je diskutováno i tzv. vodíkové hospodářství, ale využití vodíku jako pohonné hmoty v dopravě bylo věnováno poměrně málo prostoru. Byl bych rád, kdyby se autor v diskusi k tomuto problému vyjádřil. Po stránce stylistické je práce sepsána velmi dobře a čtivě, nicméně jedna dosti rozsáhlá vada na kráse zde zůstává, a tou je značné množství překlepů a prohřešků proti zásadám mateřštiny. Zcela evidentně chybělo poslední pročtení díla, ve kterém jsou nedostatky tohoto charakteru eliminovány. V důsledku toho se v práci lze setkat s perlami typu "vše je doplněno o aktuální výzkumné oblasti daných oblastí" (str. 6), nebo "Výzkum této oblasti se vyžaduje výzkum nových možností zachycení nečistot. Metody na zlepšení vlastností chemický hydridů jsou prakticky stejné jako u komplexních hydridů." (str. 29). Tvrzení, že molekuly vodíku jsou absorbovány do podkladového materiálu, kterým je aktivní uhlí, je rovněž poněkud oku chemikovu neladící. Občas nejsou použity adekvátní české výrazy; tak třeba na str. 9 je použit novátorský termín "vefuk" pro dávkování plynného paliva do spalovacího prostoru válců. U motorů upravených pro pohon LPG i CNG se však všeobecně používá pojem "vstřikování paliva". Nedostatkem táhnoucím se celou prací je špatné kladení čárek ve větách. Dále podotýkám, že v česky psané práci by i popis obrázků měl být v češtině. Autorem použitý přístup nechat v obrázku popisky v angličtině a v legendě k obrázku toto překládat jeví se mi poněkud nešťastným, i s přihlédnutím k tomu, že překlad zhusta není zcela správný - viz např. legendu k obr. 8: Anglický termín "tank" se do češtiny překládá jako nádrž; pojem "tank" v češtině náleží označení obrněného pásového bojového vozidla disponujícího jistou palebnou silou. Anglický pojem "flow controller" v daném kontextu neznamená kontrolu, ale měření nebo řízení průtoku. Termín "pump" se překládá jako "čerpadlo". A navíc ty překlepy... Při celkovém zhodnocení předložené bakalářské práce nelze neocenit její kvality, spočívající v uceleném zpracování zajímavého, nesporně potřebného a perspektivního tématu. Práce jako celek splňuje požadavky kladené na práce tohoto druhu na VUT v Brně, proto ji k obhajobě doporučuji a hodnotím ji stupněm velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 58459