VYDRA, T. Zdvihový mechanismus mostového jeřábu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Předložená je práce je zpracována standardně a je logicky a přehledně členěna. Při své práci autor využíval jak běžných znalostí získaných v průběhu svého studia, tak i znalostí získaných jiným způsobem (např. internet apod.). Práce obsahuje funkční a pevnostní výpočet zdvihového ústrojí jeřábové kočky s nosností 12,5 t a částečnou výkresovou dokumentaci (celková sestava a svařovací sestava lanového bubnu). V úvodní části je práce doplněna o stručnou rešerši řešení konstrukce zdvihových zařízení některých hlavních výrobců. Na základě této kriticky provedené rešerše je autorem zdůvodněn návrh jeho vlastní koncepce. Výkresová část má výrazně horší úroveň než technická zpráva. V práci se p. Vydra nevyhnul řadě drobných i závažnějších chyb jak formálního, tak i věcného charakteru - drobné gramatické chyby a přepisy v textu, - chybí cíl práce, - některé neobratné větné a technické formulace, - na str. 23 chybí zdroj pro volbu hmotnosti kladnice (příp. zdůvodnění), - chybný odkaz na zdroj u rovnice 27, - v rovnici 47 je po dosazení chyba - všechny hodnoty pod odmocninou budou po dosazení kladné. Tím dojde k mírnému zvýšení red. napětí, které však ani tak nepřesáhne napětí dovolené, chybí výpočet per, - na výkrese sestavy je řada chyb – lanový buben není zajištěn proti horizontálnímu pohybu, nevhodný tvar vyrovnávací kladky, občas chybí osa, závit apod., - chybně tvarovaná žebra Předložená práce má i přes výše uvedené výhrady celkově průměrnou úroveň a je zcela v souladu se zadáním. Tomáš Vydra ve své bakalářské práci prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce resp. dalšího studia v návazném magisterském studijním programu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pokorný, Přemysl

Předložená bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem zdvihového mechanismu mostového jeřábu. Práce je zpracována poměrně přehledně je logicky členěna. Student se v práci nevyhnul řadě pochybení, jak formálního tak i věcného charakteru. Zejména lze mít k práci následující výhrady: - gramatické chyby a překlepy v textu - nesprávné odkazy na zdrojů dat mezi rovnicemi - chyba v rovnici kontroly lanového bubnu - chybějící osy a kóty ve výkresové dokumentaci - lanový buben není zajištěn vůči axiálnímu posuvu - u lanové kladky není řešeno mazání Celkově má práce i přes uvedené nedostatky uspokojivou úroveň a je v souladu se zadáním.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 63318