KUDLIČKA, M. Model terminálu VSAT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Baran, Ondřej

Úkolem studenta bylo v systémovém prostředí Ansoft Designer vytvořit funkční model koncových terminálů VSAT. Za tímto účelem student provedl studii dané problematiky a na jejím základě vypracoval blokový návrh a následně simulace vytvořených modelů terminálů VSAT. Pro ověření jejich funkčnosti byl přidán model AWGN kanálu a byla testována chybovost přenosu. V další části práce byly modely terminálů doplněny o bloky konverze do vyšších frekvenčních pásem a opět podrobeny simulacím chybovosti přenosu. Porovnání výsledků simulací s teoretickými předpoklady je v práci přehledně zpracováno. Oceňuji vytvoření přehledného manuálu k používání simulačního modelu, který bude sloužit jako učební pomůcka. Student zvládl poměrně dobře práci s náročným software, ale k řešení práce mohl přistupovat aktivněji. Text je napsán srozumitelně a je přehledně členěn do kapitol. V práci jsou jen občas se vyskytující chyby, použitá literatura by měla být citována podle normy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 47/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 14/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Ondráš, Radek

Teoretická část diplomové práce zaměřená na popsání principů funkce satelitní sítě a mechanizmů přístupů k satelitním kanálům je vypracována kvalitně. Student dle mého názoru prokázal dostatečnou znalost problematiky a také porozumění tématu. V teoretické části diplomové práce lze poukázat pouze na částečné nepřesnosti (např. využití hlasového spojení v hvězdicové síti kap. 1.1.2 a metodiky přístupů do Inboundových kanálů kap. 1.3), které však mohou být způsobeny studiem starších pramenů. Stěžejní část diplomové práce je pak věnována důkladnému popisu vlastního modelu satelitního terminálu. Popis a rozbor funkcí jednotlivých modelovaných logických bloků je proveden srozumitelně a bez technických chyb. Studentem vytvořený model terminálu věrně kopíruje reálné zařízení instalované v laboratoři družicových spojů. Jedinou disproporci parametrů proti reálnému zařízení, kterou jsem v práci nalezl, je použití jiného rozsahu vysílacích kmitočtů (kap. 3.5.1 Konverze kmitočtů do pásma L). Student zde použil L-Band rozsah, místo aktuálně používaného pásma v okolí km. 200 MHz. Nutno ovšem uvést, že tato skutečnost nijak neovlivňuje zvolenou metodiku výpočtů (navíc použité L pásmo je v dnešní době rozšířeným standardem). Formálně je práce zpracována velice pečlivě a to i včetně přiloženého technického manuálu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 31143