STODOLA, J. Softwarové metody modelování analytických ploch [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Martišek, Dalibor

Práce se zabývá algoritmizací konstrukce analyticky popsaných ploch. Zadání diplomant splnil. Pracoval zcela samostatně, což ovšem v tomto případě nevedlo ke zkvalitnění výsledku. Práci by jistě prospělo více konzultací. Softwarové řešení, které je součástí práce, má výbornou úroveň, textovou část práce však student poněkud podcenil. Velká část textu je čerpána z jediného zdroje, z téhož zdroje byla převzata většina obrázků, a to zcela beze změny. Některé obrázky mají zcela nevhodné rozlišení (srov. např. obr. 3.1. a obr. 4.1.) Práce neobsahuje věcné chyby, na odborný text však používá formulace místy až příliš osobní ("můj program") a neobratné ("je to děláno tak,...", "vektor posuneme tak, aby začínal...") Softwarové řešení, které je součástí práce, může být přímo využito ke konstrukci ploch zadaných nejrůznějším způsobem. Oceňuji na něm možnost exportu so stereolitografického formátu *.STL.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Štarha, Pavel

Předložená práce obsahuje řadu grafických a stylistických nedostatků. Jde zejména o použití různých velikostí a typů písma v popisech obrázků, některé obrázky jsou místo barevných v odstínech šedé, ačkoliv v práci se barevné obrázky vyskytují. Pro lepší přehlednost obrázků by bylo dobré vyobrazené objekty popsat (kapitola 4.4). Z hlediska logického uspořádání se v práci prolíná matematický text popisující danou problematiku s textem, co bylo ve výsledné aplikaci (software) použito. K popisu vlastní aplikace a použitých metodách by bylo vhodné věnovat samostatnou kapitolu. V 6. kapitole věnované vlastní softwarové aplikaci, chybí její uživatelský stručný popis. Ten by zjednodušil prvotní seznámení s programem. Vlastní program je celkem zdařilý. Při parametrickém vykreslování ploch je špatně určen rub a líc plochy. Celkou práci hodnotím známkou dobře / C a doporučuji k obhajobě při státní závěrečné zkoušce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 63383