VESELÁ, M. Studenti sobě - Studentské centrum Poříčí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Havliš, Karel

Autorka od začátku práce se zaujetím pracovala s vlastním motivem prostorového konceptu – otevřenou schodišťovou halou, propojující všechna podlaží bydlení studentů se společenským parterem. Protikladný vztah racionality navrhování stavebního programu versus kreativita konceptu prostorového uspořádání se podařilo snaživou prací a častými konsultacemi přijatelně zvládnout. Přesto je v navrženém řešení a ve výsledné presentaci patrnější větší podíl na vnějším vizuálním efektu. Ke škodě není v prostorové presentaci vůbec představen hlavní motiv vnitřního prostoru - otevřená schodišťová hala. Otázky a náměty k obhajobě:

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Pracovitá, dobré hospodaření s časem, zaujetí pro vlastní koncept
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Látalová, Lucie

Objekt se snaží reagovat na vzniklý dialog mezi hlavní ulicí a nábřežím. Nároží na sebe upozorňuje kavárnou, která vytváří v okolí lidský faktor. Vnitřní dispozice disponuje poněkud předimenzovanými společenskými prostory a mensou. Tunely vzniklé mezi hotelem Austerlitz působí poněkud tmavě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B - Návrh využívá celou plochu pozemku a reaguje na dialog mezi rušnou hlavní ulicí a klidnějším nábřežím. - Nejasné řešení vjezdu do vnitrobloku hotelu Austerlitz - Citlivá reakce na nároží a jeho parter.
Architektonické řešení B - Zajimavé řešení fasád, které se snaží reagovat na vnitřní pnutí mezi hlavní ulicí a nábřežím. - Samoúčelné řešení kaskádovitě ustupujících vnitřních atrií stejně tak i uskakujících pater ve fasádě. - Neoptimálně řešené úskoky fasády a tím vzniklé tmavé, neosvětlené terasy sousedící s boční stranou hotelu Austerlitz.
Provozní řešení C - Naddimenzovaná a nedostatečně osvětlená mensa. - Kolizní provoz dvoupatrové kavárny v nároží a tak ve 2. patře vzniklý nestřežený vstup do soukromých prostor kolejí. - Příliž velkoryse a neúměrně řešené společenské prostory na každém podlaží, ve vztahu k prostorám sloužícím k bydlení
Technicko konstrukční řešení C - Zvolené konstrukční řešení odpovídá tvaru objektu - Nejasné řešení způsobu podepření stropní konstrukce ve vnitřním společenkém prostoru. Konzoly při tl. 250 mm tvořící atrium vzhledem ke své délce nevyhovují.
Formální úroveň C -zvolená práce vyhovuje požadavkům
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 39656