MATĚJKOVÁ, J. Simulace vývoje daňové zátěže při obchodování s nemovitostmi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítková, Eva

Diplomová práce je zpracována velmi pečlivě. Po grafické i stylistické stránce nevykazuje nejasnosti či nedostatky. Cíl i rozsah práce byly splněny vzhledem k zadání, avšak musím vytknout absenci vývoje jednotivých daní s vlivem na daný subjekt. Také by bylo pro posouzení daňové zátěže vhodnější delší časové období (10-ti a víceleté). Doplňková otázka: 1. Mohla by studentka na modelové situaci stanovit vývoj daňové zátěže (pouze daně z příjmu) od roku 2005.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Studentka splnila cíl i rozsah diplomové práce, avšak s mírnými absencemi některých částí týkajících se vývoje daňové zátěže při obchodování s nemovitostmi.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Studentka má teoretickou část velice pečlivě zpracovánu, avšak musím vytknout absenci oblasti týkající se nemovitostí, jejich obchodování.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C Analytická část vykazuje logickou strukturu a vhodné výpočty. Dle zadání by však bylo vhodné doplnit vývoj daňové zátěže pro daný typ obchodování s nemovitostmi. Základ analytické části je soustředěn sice správně na stanovení daňové zátěže pri obchodování s vybranou nemovitostí, avšak postrádám v praktické části důsledně zpracovaný vývoj těchto daní s vlivem na daný subjekt.
Odborná úroveň diplomové práce A Studentka v diplomové práci prokázala dostatečné odborné znalosti a byla schopna propojit veškeré nabyté znalosti, které nabyla při magisterském studiu či samostudiu.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Pokud by diplomová práce byla zpracována do funkčního modelu, mohla by být využita v praxi provotní nástin daňového zatížení při obchodování s nemovitostmi. I přesto však je nyní vhodným návodem.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Seznam použíté literatury by mohl být rozšířen o publikace týkající se charakterizování nemovitostí. V textu jsou vhodně označené citace použitých zdrojů.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Formální úprava (stylistiká i grafická) je na dobré úrovni. Studentka práci zpracovala velice pečlivě.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Vaňková, Lucie

Studentka předvedla teoretické znalosti, které dokázala implementovat do praktické části své práce. Diplomová práce je zpracována strukturovaně a koncepčně, je vhodně doplněna přehlednými tabulkami, které slouží k názornějšímu popisu řešených skutečností. Po stylistické a grafické stránce je práce na velmi dobré úrovni. Diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním VŠKP, avšak chybí mi uvedení predikace vývoje daňové zátěže pro obchodování s vybranými nemovitostmi. V práci lze nalézt citace a odkazy na použitou literaturu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním VŠKP, avšak chybí mi uvedení predikace vývoje daňové zátěže pro obchodování s vybranými nemovitostmi.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Úroveň zpracování diplomové práce je na dobré úrovni, avšak v kapitole vývoje daní se studentka zaměřila pouze na období posledních pěti let, z hlediska vývoje sazby daní by bylo vhodnější použít výrazně delší období.
Obtížnost a správnost řešení C Studentka práci zpracovala ne zcela správně, v práci mi chybí druhá část cíle diplomové práce, a to predikce vývoje daňové zátěže pro obchodování s nemovitostmi.
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 63141