STUDENÝ, M. Modelování tržní ceny nemovitosti mnohonásobnou lineární regresí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Cupal, Martin

Celkové hodnocení práce je v zásadě dobré, cíl práce a přínos se podařilo naplnit, nicméně je zde řada drobných formálních a obsahových nedostatků, které hodnotu práce až zbytečně snižují. Otázka č. 1: Jak jste dospěl k rozdělení předmětů ocenění (kap. 2.4) do právě těchto 4 kategorií, odkazy zde nejsou, tak je to zřejmě Váš návrh? Otázka č. 2: Proč je na str. 27 obr.1 zobrazena rovnováha na trhu práce (rovnovážná mzda WE x rovnovážné množství práce LE) ? Jak to souvisí s tématem diplomové práce ? Otázka č. 3: Napište odhad vektorového parametru beta pomocí metody nejmenších čtverců (stačí maticovou rovnici). Znáte i jiné odhadovací techniky v používané ekonometrii ?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Teoretická část práce je zpracována relativně dobře ve vztahu k tématu a cíli práce, nicméně pasáže zde uváděné jsou na relativně základní úrovni oborů, nejsou doplněny o aktuální věci a zdroje a především zdroje a jejich použití je v této části poměrně nedostatečné. Je zde poměrně úzký profil autorů (Bradáč, Hlavinková_vyjma kapitoly 4), což by práce na této úrovni měla rozhodně překonat a více se věnovat i zahraničním autorům a aktuálním článkům. V kap. 2.2.5 by zde měla být varianta dočasné renty, nejen proměnlivých výnosů.
Splnění cíle a rozsahu zadání B Cíl práce byl v zásadě naplněn, mohla zde být otestována ještě nějaká jednoduchá hypotéza s využitím linearity proměnných.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C V některých (většině) citacích legislativních norem chybí odkazy na příslušný paragraf. Některé pasáže, byť jsou upravené, také vycházejí z odborné literatury, např. str. 35, vzorec 3. Mělo to být uvedeno.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C V textu se objevují často větší mezery mezi odstavci či kapitolami. Není pak zřejmé, kolik textu je celkem napsáno (při standardním rozvržení). Nacházejí se zde i odskočené nadpisy apod.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Analytická část je zpracována dobře a přehledně. Zhodnocení však mohlo být rozsáhlejší a detailnější.
Odborná úroveň diplomové práce C
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Ulverová, Michaela

Jedná se o práci s netradičním využití mnohonásobné lineární regrese pro modelování tržní ceny nemovitosti. Předložená diplomová práce je zpracovaná v souladu s jejím zadáním. Po formální stránce má všechny předepsané náležitosti. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 63112