HRON, M. Zpracování a příjem signálů v systému UMTS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kejík, Petr

Teoretická část bakalářské práce obsahuje popis zpracování signálů v systému UMTS se zaměřením na fyzickou vrstvu. V programu MATLAB byl vytvořen model downlinku systému využívající přijímač RAKE. Model vyhodnocuje BER pro různé typy přenosových kanálů. Provedené simulace jsou však zavádějící. Nastavené hodnoty SNR jsou v programu bezdůvodně přepočítány a jsou tedy jiné než ty, které jsou skutečně použity pro simulaci (proto v grafech nabývá BER pro AWGN kanál vysokých hodnot i např. pro SNR = 25 dB). U simulace č. 5 je prezentován přínos přijímače RAKE, ovšem nastavení Rayleighova kanálu z něj dělá kanál ideální. U simulace č. 7 (nazvané reálný případ) není uvedeno, které parametry jsou reálné a odkud byly převzaty. Zadávání časových zpoždění přenosových cest v sekundách je rovněž zavádějící (údaj je v programu dělen chipovou rychlostí). Použitá jednotka pro BER v grafech je chybná. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, vytknout lze pouze uvedení výsledků simulace před popisem programu (jsou prezentovány výsledky bez znalosti jednotlivých parametrů).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) F 4/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Splnění zadání D 30/50
Navrhovaná známka
E
Body
57

Posudek oponenta

Hanus, Stanislav

V práci student vytvořil model systému UMTS v downlinku s přijímačem RAKE a na něm provedl základní simulace pro různá přenosová prostředí. Výsledkem simulací jsou závislosti chybovosti BER na poměru saignál/šum, pro různá prostředí a různé parametry systému. Dosažené výsledky však neodpovídají předpokládaným závislostem. Ve většině případů je dosaženo velké chybovosti přenosu i při velkém poměru SNR. Ve vytvořeném programu je chyba, což znehodnocuje celou práci. Po formální stránce je v práci několik drobných chyb, které mohl student při pečlivé kontrole odstranit (jednotka chybovosti BER v grafech, čárky za matematickými vztahy jsou na dalším řádku, drobné překlepy apod.).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Odborná úroveň práce F 20/50
Splnění požadavků zadání A 18/20
Navrhovaná známka
E
Body
56

Otázky

eVSKP id 22113