ŘEZNÍČEK, O. Kondenzační parní turbina [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Jan

DP řeší jednotělesovou kondenzační parní turbinu na sytou páru o výkonu 50 MW pro jadernou elektrárnu. V úvodu bylo navrženo bilanční tepelné schéma. Následuje detailní termodynamický výpočet stupňové části a základní pevnostní a tuhostní dimenzování dílů. Součástí práce byla i problematika vlhkosti páry, která byla pouze naznačena. DP dokresluje podélný řez turbinou ze kterého je jasně patrná celková konstrukční koncepce turbiny. Diplomant postupoval metodicky správně podle podkladů zadavatele DOOSAN-ŠKODA a pracoval samostatně. DP splnila zadání v celém rozsahu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Václav, Urbánek

Předmětem diplomové práce bylo navrhnout jednotělesovou parní turbinu na sytou páru o výkonu 50MW s přihříváním pomocí admisní páry, regenerací(3x NTO a O/NN) a výstupem dolů do vodou chlazeného kondenzátoru, dále vypracovat bilanční schéma pro 100% provoz dle zadaných parametrů, s ohledem na mokrou páru vhodně zvolit materiál(rotor, tělesa a ucpávky) a nakreslit podélný řez turbinou. Diplomant zpracoval návrh, výpočet tepelného cyklu, návrh průtočné části a pevnostní kontrolu oběžných lopatek, rozváděcích kol, návrh ucpávek a nakreslil podélný řez strojem. Diplomová práce je s ohledem na její rozsah a možné odborné znalosti diplomanta zpracována na dostatečné úrovni, přesto se v ní dopustil určitých chyb či nedostatků: 27Chybí alespoň srovnání variant vyložení turbiny, ze kterých diplomant vybíral onu optimální variantu (alespoň pro VT díl). 27Rozdíl Dp následujícího stupně by neměl být větší než je délka OL stupně předchozího resp. patní rozměr by měl max. sahat do půlky OL předchozího stupně(ne zmíněných 60mm). 45-47Stanovení šířek OL by mělo být řešené společně s výpočtem namáhání OL v ohybu od výkonu(obdobně při dimenzování RL, nejdříve napočítat síly, pak minimální šíře RL). 62Vypočtená radiální vůle ucpávek je nereálná, v praxi 2-3x větší. Tlak p1 pro výpočet ztr.výkonu stupně 1 má být roven tlaku za vnitřním VT tělesem, což by měl být i tlak p0 pro stupeň 6. 65Materiál rotoru není vhodně zvolen s ohledem na poslední NT lopatky(L0, L-1), kde pro tento typ lopatek je min. Re=450-650MPa. Materiál 16537 je vhodnější(též použitelný do mokré páry) 66Pro eliminaci nesymetrického silového působení potrubí na těleso by byl vhodnější volit výstup z VT dílu 2xDNxxx nebo umístit zvolené řešení(1xDN500) do osy stroje. Dále v práci chybí návrh či alespoň rozvaha o tělesech(vnitřní, vnější), ložiskách a spojce rotoru. Na výkrese jsou opravené drobné chyby, které nemají zásadní vliv na celý koncept stroje. Jsou zde očíslovány nedostatky s komentáři níže. 1. Na výkrese by měli být zakótované průměry ložiskových čepů, vzdálenosti vstupů VT a ST. 2. Odvodnění se neprovádí tam, kde je vyveden odběr. V tomto místě se odvodňuje do odběru a polohy odběrového potrubí se tomu snaží přizpůsobit (např. polohou v ose, pokud mimo osu nalije se na tělese vyspádovaný „žlábek“ od nejnižšího místa k místu vyvedení odběru. 3. Dýzové nástavce na spodku tělesa se většinou pro tento způsob zavedení dělají přivařované. 4. Axiální vedení vnitřního tělesa je v ose. 5. Zde by nastala kolize mezi odběrovým potrubím a šrouby vertikální příruby mezi odlitým a svařovaným výstupním tělesem. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Navrhovaná známka
C

Otázky

Urbánek, Václav

Navrhovaná známka

eVSKP id 63127