LÁNÍK, L. Využití biomasy v malý provozech a domácnostech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Macháček, Jan

Téma bakalářské práce je zaměřeno na problematiku využívání biomasy v malých provozech a domácnostech. Student měl za úkol zmapovat současný stav využívání biomasy jak v České republice tak ve světě a poté provést návrh zařízení pro výrobu energie z biomasy. Součástí práce je i ekonomické zhodnocení. Tyto body zadání byly bezezbytku splněny. Přístup studenta k řešení práce byl dobrý. Student problematiku konzultoval přiměřeně a pružně reagoval na primánky. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, kterou ovšem snižuje absence odkazů na literaturu, ačkoliv je zřejmé, že je v textu a v obrázcích hojně citováno. Dále se v textu místy vyskytují nepřesné informace a netechnické výrazy. Stejně tak se zpracovatel dopouští prohřešků vůči pravidlům typografie a požadavkům na technický text. Využití literatury považuji taktéž za dobré, lze soudit, že zpracovatel proved rozsáhlou rešerši zdrojů informací, bohužel v textu cituje v podstatě jediný zdroj. S ohledem na uvedená dílčí hodnocení doporučuji bakalářskou práci k ústní obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury D 6/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Posudek oponenta

Šlezingr, Jan

Bakalářská práce je věnována energetickému využití biomasy v malých provozech a domácnostech. Práce má dvě základní části. První část práce je rešerší o zdrojích, zpracování a využití biomasy pro všeobecné energetické účely. Jsou zde podrobně definovány důležité pojmy z popisované oblasti a přehledně zpracované tabulky důležitých parametrů biomasy jako energetické suroviny, včetně srovnání s některými fosilními palivy. Většina textu je přímo, zřejmě bez větších úprav, převzata z literatury uvedené ve zdrojích. Druhá část práce je výsledkem autorovy samostatné činnosti. Zabývá se ekonomickou návratností náhrady stávajícího plynového kotle ve starším rodinném domku novým kotlem na dřevěné peletky. Autor nejprve vypočítává tepelnou ztrátu objektu. Používá k tomu jednoúčelový program, jehož název ani autora nikde nezmiňuje a výpočet tím činí nedůvěryhodný. Výpočet autor komentuje a několikrát se zmiňuje o složitosti výpočtu pro laika, přitom však není jasné, zda za laika považuje sebe, či mluví obecně. Podle vypočtené tepelné ztráty následně počítá předpokládanou spotřebu zemního plynu a peletek a konfrontuje výsledky výpočtu se skutečnou spotřebou energie, dlouhodobě zjištěnou obyvateli domu. Pro další výpočty potom uvažuje pouze tyto skutečné hodnoty. Bohužel se v komentáři k vývoji spotřeby energie v daném objektu pouští do nepříliš důvěryhodných spekulací o vývoji světového klimatu založených na subjektivních dojmech autora. Autor ve výpočtech zohledňuje pesimistické prognózy vývoje cen zemního plynu a peletek a dochází k závěru o ekonomické výhodnosti náhrady stávajícího zařízení. Kladně hodnotím splnění všech bodů zadání a diskuzi nad vypočtenými a skutečnými tepelnými ztrátami objektu. Záporně hodnotím zejména zcela nevhodnou stylizaci textu zejména druhé části práce. Některé formulace vykazují formu popularizačního textu, nikoli odborného pojednání. V práci je velké množství gramatických chyb

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 12/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
D
Body
66

Otázky

eVSKP id 22126