ZLATNÍČEK, R. Přeladitelný aktivní kmitočtový filtr [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedláček, Jiří

Radek Zlatníček ve své práci realizoval aktivní filtr úzkopásmové zádrže 4.řádu s možností elektronického řízení jeho parametrů. Student provedl postupně návrh několika variant vhodných zapojení, ověřil jejich vlastnosti počítačovým modelováním a vybral nejvhodnější zapojení pro konečnou realizaci. Měřením parametrů realizovaného vzorku filtru s různými typy operačních zesilovačů správnost návrhu. Ve druhé části práce řešil student návrh elektronického řízení filtru pomocí mikrokontroleru Atmega, pro který navrhl vhodný software. Pro kompletní filtr realizoval vzorek řídících obvodů umožňujících přelaďování aktivního kmitočtového filtru. Řešení bakalářské práce se studen věnoval velmi systematicky. Svědomitě a aktivně řešil problémy návrhu analogové i číslicové části zařízení. Při řešení práce prokázal velmi dobré teoretické znalosti z oblasti analogové i číslicové techniky i dostatek praktických zkušeností při realizaci a měření funkčního vzorku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 46/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Murina, Milan

Radek Zlatníček měl za úkol realizovat aktivní filtr 4.řádu charakteru úzkopásmové zádrže s možností elektronického řízení rezonančního kmitočtu a činitele jakosti. Z rozboru požadovaných vlastností vyplynul návrh několika variant vhodných zapojení. Jejich vlastnosti poté porovnal počítačovým modelováním jejich charakteristik a vybral nejvhodnější zapojení pro konečnou realizaci. Správnost návrhu ověřil měřením realizovaného vzorku s různými typy aktivních prvků. Za pomoci mechanických potenciometrů ověřil i možnost přelaďování realizovaného vzorku filtru v celém požadovaném kmitočtovém rozsahu. Ve druhé části práce se autor zabýval návrhem elektronického řízení filtru. Zvolil přelaďování pomocí digitálních potenciometrů řízených mikrokontrolerem Atmega, pro který navrhl vhodný software. použitý pro kompletní řízení vzorku filtru. Pro navržené zařízení kompletně realizoval i vzorek řídících obvodů umožňujících přelaďování aktivního kmitočtového filtru. Práce má velmi dobrou grafickou úroveň a poměrně velmi dobrou i jazykovou úroveň, obsahuje poměrně malý počet chyb tiskového charakteru (str.10,13,22,31,32), což svědčí o pečlivé korektuře práce. Připomínky lze mít snad k poněkud horší kvalitě tisku některých schémat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

eVSKP id 22107