KOSÍK, T. Regulace a monitorování hladiny v nádrži pomocí PLC a ultrazvukového snímače hladiny. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Pásek, Jan

Zadání bakalářské práce studenta Tomáše Kosíka pokládám za středně obtížné. Práce sledovala dva cíle: vytvoření systému regulace hladiny pomocí ultrazvukového snímače a dvoupolohového regulačního členu (ventil, čerpadlo) a vytvoření řídícího systému na bázi programovatelného automatu a operátorského panelu. Student měl prokázat znalosti teoretické i praktické s měřením analogové veličiny a programováním PLC. Shrnu práci, kterou student odvedl pod mým dohledem: instalace ultrazvukového snímače hladiny, jeho připojení k PLC, oživení snímače a nastavení jeho parametrů, dále připojení regulačního dvoupolohového ventilu k PLC a jeho oživení, vytvoření programu pro dvoupolohovou regulaci v PLC v jazyku STL STEP7, vytvoření ovládacího a vizualizačního okna na operátorském panelu OP270 v systému WinCC. Kromě uvedených praktických činností provedl student dobrou analýzu dvoupolohové regulace hladiny v nádrži, a tuto analýzu podložil simulací v systému MATLAB. Tuto teoretickou část rozšířil o teoretický nástin lineálního PID regulátoru a o způsob jeho vytvoření a implementace v PLC SIMATIC. Student pracoval převážně samostatně, dokázal si poradit s problémy a prokázal svojí prací odbornou zdatnost hodnou úrovně bakaláře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Zemánek, Pavel

V bakalářské práci je řešena problematika regulace hladiny v nádrži pomocí programovatelného automatu SIMATIC S7-300. Autor se zabývá analýzou ultrazvukového hladinoměru, zapojením a strukturou vlastního PLC a SW řešením řídícího programu. Pro vizualizaci používá systém WinCC. Práce je psána logicky s cílem objasnit zadanou problematiku, přitom ale nedostatečně zdůvodňuje aplikaci nelineární soustavy. V práci se vyskytují drobné nepřesnosti jako např. Výraz 2.4, 2,35 a další nepřesnosti v textu jako na str. 33 a 34. Student předloženou prací potvrzuje, že získal zkušenosti a přehled při aplikaci programovatelného automatu v praktickém použití. Pozitivně hodnotím i práci s operátorským panelem Siemens OP270, s aplikací programu WinCC. Praktický návrh regulátoru podložil dobrým teoretickým rozborem nelineární dvoustavové regulace a následně simulací v systému MATLAB.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 13722