PAVLÍČEK, M. Analýza systému měření ve výrobě rotačních nástrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kotek, Luboš

Diplomová práce se zabývá statistickou analýzou systému měření v průmyslovém podniku ANAJ Czech, s.r.o. Student naplnil cíle diplomové práce, provedl podrobnou rešerši v popisované oblasti a na základě experimentu (který byl v práci rovněž navržen), analyzoval systém měření. Kvůli problémům způsobených nízkou rozlišitelností výsledků měření bylo nutné část měření opakovat. Přesto student potvrdil schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvodit z nich závěr, i když nepříznivý. Jako největší přínos diplomové práce hodnotím rozbor výsledků měření. Kvalitu práce poněkud snižuje množství gramatických chyb. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B / velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Fiala, Alois

Téma práce je velmi aktuální. Požadavky na produkty narůstají, ale tlak na snižování cen a tím nákladů nutí výrobce zjednodušovat procesy, včetně procesů měření. Aby měření poskytlo použitelné výsledky, musí být splněny určité minimální požadavky na systém měření a proces měření. Analýza MSA je významným prostředkem, jak zajistit využitelnost výsledků měření. Diplomant práci rozdělil na část teoretickou a praktickou. V teoretické části si na základě rešerše připravil aparát, jehož pomocí pak zpracoval studii MSA ve vybrané organizaci. Analýzu uzavřel praktickými výstupy, které dávají managementu organizace užitečné podklady pro rozhodování. Diplomant v práci prokázal znalosti potřebných statistických metod – jak z hlediska volby a použití, tak z hlediska interpretace výsledků. Text zprávy je vhodně doplněn obrázky, které podporují slovní argumentaci. Chvályhodná je zřejmá pozornost, kterou věnoval jazykové a gramatické stránce svého projevu – v práci se nevyskytují chyby nebo překlepy, formulace jsou pozorně voleny a po odborné stránce jsou korektní. Diplomant prokázal schopnost samostatně řešit složité technické problémy a tvořit prakticky použitelné závěry. Výsledky práce jsou přínosem pro danou organizaci i pro školu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 63931