BRÁBLÍK, R. Datalogger pro zaznamenávání měřených veličin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Zdeněk

Student měl za úkol navrhnout strukturu a realizovat softwarový datalogger pro záznam a archivaci analogových a digitálních veličin z procesu. Datalogger student navrhnul a realizoval v prostředí Windows jako SW nadstavbu tabulkového procesoru Excel. Jako zdroj informací je využíván řídicí systém firmy ABB, který je propojen s logovacím PC přes OPC server. Tato technologická struktura je běžná a velice populární v oblastech řízení procesů. Student v rámci práce navrhnul pro MS Excel programový modul ve Visual Basicu jako nadstavbu, který umožňuje připojení právě na OPC server ABB pro sběr procesních dat přímo do tabulek MS Excel. Tyto data je možné dále archivovat, zobrazovat je v trendech a dále zpracovávat. Student splnil zadání dle požadavků zadávající firmy a splnil tak zadání bakalářské práce. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, obsahuje v logickém sledu všechny nezbytné části a je možné ji považovat za zdařilou. Myslím si že student prokázal dostateční znalosti a schopnosti. Z tohoto důvodu doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Hynčica, Ondřej

Zadáním práce bylo vytvoření softwarového dataloggeru. Zadání vyžaduje seznámení se základními principy OPC a realizace jednoduchého klienta. Předložená práce toto zadání splňuje. Student realizoval aplikaci klienta v rámci MS Excel. Vytvořená aplikace splňuje požadavky zadání, nicméně není příliš rozsáhlá. V práci pak není vůbec popsáno, jakým způsobem je aplikace vytvořena a z čeho se skládá, obtížně se proto hodnotí množství práce odvedené studentem. Písemná práce je zpracována pečlivě a kvalitně. Obecnému úvodu je věnována značná část práce, přičemž popis vlastního řešení naopak chybí. V rešeršní části nejsou uvedeny literární odkazy, ve zbývající části dokumentu je už literatura citována dostatečně. Výsledné testy a hodnocení aplikace jsou bohužel zcela nevypovídající, protože není jasné, co bylo vyhodnocováno. Provedené testy jsou pak nepřehledně slovně hodnoceny na několika stranách, s použitím nejasných formulací typu "výsledky jsou v podstatě stejné jako v případě...". Z práce je vidět, že student pracoval pečlivě a výsledné řešení splňuje cíle práce. Možná pouze nedostatečné zkušenosti s programováním neumožnily dotažení práce k cíli. Vzhledem k výše uvedeným připomínkám hodnotím práci známkou dobře/C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 13720