DVOŘÁKOVÁ, E. DŮM NA ÚPATÍ - MĚSTSKÝ DŮM V HISTORICKÉM CENTRU BRNA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Oplatek, Jiří

• Koncept dosahuje maxima využití řešeného území. Kompaktní prostor prodejní galerie využívající vtipně možností, které nabízí svažitost terénu k bezbariérovému vstupu do dvou podlaží. Komplex sdružených drobných obchodů tvoří podnož bytovým domům, kterým nabízí zajímavý prostor střešní zahrady zvyšující komfort bydlení ve městě. • Dispozice komerčního centra, stejně jako řešení dispozic bytových domů a jednotlivých bytů jsou přehledné a dobře plní provozní funkce. • Konstrukční systém je přiměřený náročnému prostorovému řešení budov • Návrh se ve svém architektonickém výrazu velmi dobře vypořádal s problémem umístění objektu poměrně velkého centra komerčních aktivit do historického prostředí centra města • Grafická prezentace práce je velmi dobrá, přehledná a dobře čitelná Otázka Vyjádřete se obecně k umístění komerčních obchodních galerii v centrech měst, k jejich funkci, velikosti a potřebám.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Studentka pracovala samostatně, soustředěné, se zřetelným zaujetím a plnou zodpovědností
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Rudiš, Viktor

Velkorysé pojetí urbanistické koncepce s kompaktním blokem nasazeným na ustupující sokl ukazuje jednu ze zásadních a dobrých možností řešení. Neuvažuje s výraznou dominantou v exponované poloze , ale svojí jednoduchostí a pádností prostor Pekařské před nemocnicí u sv. Anny dobře ukončuje a uzavírá. Výrazná architektura horizontálních linií celkovou monumentalitu objektu zdůrazňuje a podtrhuje. Vyplnění prostoru parteru obchodní pasáží se nabízí. Problém však může působit stísněný prostor suterenu vymezený pro zásobování, manipulaci, sklady a obaly, které velké obchodní zařízení vyžaduje. Je rovněž pravděpodobné, že omezená kapacita parkování bude pro obyvatele domu i návštěvníky obchodů nedostatečná. Otevření vnitřního atria se zelenou plochou ke sluneční straně zlepšuje jeho možnost využití. Není však jasné, odkud bude atrium přístupné a pro koho. Typologické řešení všech částí objektu je bez zřetelných závad. Grafická úroveň návrhu je velmi dobrá Hodnota návrhu spočívá v jasné urbanistické koncepci a jednotné architektuře interieru i exterieru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A
Architektonické řešení B
Provozní řešení B
Technicko konstrukční řešení B
Formální úroveň A
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 63914