ADÁMEK, P. Použití biopaliv v letecké dopravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Nastálek, Ondřej

Student dle zadání bakalářské práce, zpracoval problematiku použití biopaliv v letecké dopravě, především se zaměřením na předpisy, umožňujících jejich použití v tomto segmentu dopravy. Dle zadání splnil cíle a požadavky v rozsahu, který je doporučen pro tvorbu závěrečné práce. Kapitoly práce jsou řazeny logicky a dostatečně popisují problematiku použití biopaliv letecké dopravě. Kapitol je celkem šest. Alternativní paliva jsou dostatečně popsána v kapitole č. 2, která se zabývá jak jejím rozdělením dle jednotlivých typů, tak i stručně základními principy jejich výroby, včetně zmínky o certifikaci biopaliv. Hlavní část práce pak tvoří kapitoly č. 3 a 4. Kapitola č. 3 popisuje historický vývoj legislativy nutné pro zavádění alternativních paliv - biopaliv do předpisové struktury především v Evropské unii. Zabývá se také dnes často diskutovanými emisními povolenkami systému EU-ETS. V části čtvrté, se práce zabývá zákony a předpisy, které umožňují použití biopaliv a alternativních paliv obecně v české republice. V závěrečné kapitole č. 5 jsou popsány základní důvody pro použití alternativních paliv, především ve vztahu k životnímu prostředí včetně popisu jejich výhod a nevýhod plynoucích z jejich používání. V práci jsou vhodně použité ilustrace, které zpřehledňují její samotný obsah. Velmi kvalitně jsou zpracovány citace a obecně je využití literárních zdrojů při tvorbě obsahu práce na dobré úrovni. Vzhledem k výše uvedenému, však autor mohl některé části zpracovat hlouběji (kapitola č. 4) a především se více zaměřit na fakta při formulování závěrů především poslední kapitole č. 6, ty působí obecně a ne zcela promítají vlastní názory studenta, mají spíše obecný-formální charakter. Tento fakt mírně kazí výsledný dojem. I přes výše uvedené nedostatky, doporučuji práci k obhajobě a výslednou známku navrhuji za B (velmi dobře).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Šplíchal, Miroslav

Cílem práce bylo zmapovat legislativu pro použití biopaliv v letecké dopravě a popsat vývoj v této oblasti. Dalším dílčím úkolem bylo popsat technologie výroby biopaliv s uvedením jejich výhod a nevýhod oproti konvenčním palivům a zhodnotit připravenost jejich nasazení v civilním letectví. Předložená práce má 41 stran a je rozdělena do 6 kapitol, vlastní řešení práce je 21 stranách. Zadané úkoly autor s výhradami splnil, avšak v práci postrádám užší vazbu na leteckou dopravu a mezinárodní organizace v civilním letectví. Také autorem uváděný přehled legislativy mohl být více zaměřený na oblast letecké dopravy. Podkapitola 2.4 popisující výrobu a certifikaci paliv je velmi stručná a autor se zde odkazuje na použité zdroje, které se zabývají především pozemní dopravou. Velmi stručně je také zpracována i podkapitola 2.5. Autor se zde pouze odkazuje na informace, které měly být v práci uvedeny. Autor také mohl uvést aktuální příklady nasazení pohonných hmot s obsahem bioložky v letecké dopravě včetně výrobních procesů, tak jak to požaduje zadání práce. Kapitola 5, ve které autor rozebírá výhody a nevýhody používání biopaliv, mohla být opět více zaměřena na leteckou dopravu a přinést konkrétní informace a údaje o cenách. Autorem prezentované informace v závěru práce jsou velmi obecné a měly být podloženy konkrétními údaji. Autorem použité zdroje informací měly být lépe zvoleny tak, aby pokryly řešenou problematiku. Struktura práce je dobře zvolena. Grafická a stylistická úprava práce je dobrá, avšak některé autorem použité obrázky mohly být v lepší kvalitě, jde zejména o obrázek č.4 na straně 23 a obrázek č.5 na straně 28.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 63904