BEDNÁŘ, J. Spirální šnekový dopravník [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student se ve své práci zabývá návrhem a konstrukčním řešením spirálního šnekového dopravníku. Autor v úvodních částech uvádí formou rešerše typy a konstrukci šnekových dopravníků a charakteristiku dopravovaného materiálu. Dále navazuje návrhový výpočet hlavních částí dopravníku, z nějž vychází při volbě spirály šneku a pohonu šnekového dopravníku. Po volbě komponent student Bednář provedl přepočet základního dopravního parametru. Ten mu vychází o 2,6% méně, než je zadán. Taktéž je zbytečný návrh vlastní hřídelové spojky, když je možné vybrat si od výrobců jako celou komponentu. V závěru kontroluje pevnostní vlastnosti pouze spojovací součásti a výpočet ložiska je prováděn webovou aplikací výrobce. Práce je z hlediska požadavků a cílů dle zadání úplná. Postup návrhu a výpočtu je stručný a velmi zmatečný. Rozsah řešení práce je stručný a výpočtově nekompletní. Schopnosti studenta interpretovat volby parametrů nebo dosažené výsledky a vyvozovat z nich dílčí závěry jsou slabé a svou stručností zmatečné. Uspořádání osnovy práce je logické a kapitoly na sebe v podstatě navazují. Grafická úprava textové části práce je slušná díky úvodní části práce. Stylistická úprava a pravopis je až na drobnosti (str. 12, 24, 25) v pořádku. Citace zdrojů jsou uvedeny. Výkresová část práce je sice dle zadání úplná, ale autor se zde neprokázal své kvality v kotování. Proto byla hodnocena využitelnost výsledků v praxi horší známkou. Bakalářská práce pana Bednáře je obhajitelná a doporučuji tuto práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Malášek, Jiří

Obecný popis šnekových dopravníků a základní výpočty jsou vhodné, akceptovatelné. Konstukční řešení s letmým uchycením 9,05 metrů dlouhé spirály průměru 100mm je pozoruhodně odvážné, patrně za hranicí funkčnosti. Řada konstrukčních uzlů je neřešena, konstrukční dokumentace je souborem základních chyb a nedostatků. na výkrese sestavy chybí připojovací rozměry, šířka podpěr, hmotnost, technické parametry.

Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 63947