DOMES, F. Analýza vlastností profilových vodičů pro přípojnice rozvodných zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Orságová, Jaroslava

Tato bakalářská práce řeší návrh přípojnicových vodičů na základě dovoleného oteplení (jmenovité zatížitelnosti) a jejich kontrolu na dynamické a tepelné účinky zkratových proudů. V poměrně rozsáhlém teoretickém úvodu se podrobně uvádí fyzikální principy tepelného a silového namáhání vodičů protékaných elektrickým proudem. V praktické části autor tuto teorii z části aplikuje na příklad návrhu a kontroly přípojnicového systému v kobkové rozvodně. Vzhledem k tomu, že uvedený příklad vychází z projektu, který se řeší v rámci předmětu Rozvodná zařízení, spočívá přínos autora prakticky pouze úvodním přehledu současně vyráběných profilových vodičů a v softwarové aplikaci v programu Excel, která je vytvořena na základě výpočetního postupu pro řešení příkladu. K práci mám následující připomínky: - úvod práce svým obsahem odpovídá spíše rozšířenému abstraktu, - v práci se místy objevují překlepy a chyby, - vztah (7.8) není výpočtem síly v N, ale síly na jednotku délky N/m, - vytvořený software nebyl zcela doladěn, při práci s ním se objevují některé chyby a nedostatky. Přes uvedené výhrady mohu konstatovat, že práce splnila zadání a lze ji doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Novotný, Jan

Student se ve své bakalářské práci zabývá problematikou analýzy vlastností profilových vodičů pro přípojnice rozvodných zařízení. Bakalářská práce je vhodně členěna a kapitoly na sebe navazují. V první části bakalářské práce se student zabývá teoretickou částí dimenzování přípojnic. V druhé části provádí student výpočet. Na závěr student vytvořil excelovský soubor, ve kterém lze navrhovat přípojnice a automaticky se provádí veškeré potřebné výpočty. V práci se občas objevují drobné překlepy (např. rovnice 8.1.2.1 špatně jednotky). U rovnice 8.1.2.2 je výsledek v pořádku, ale číselné dosazení není v základních jednotkách. Student při výpočtu mění jednotky, neboli výpočet provede v milimetrech a hned v následující rovnici počítá se stejnou hodnotou v metrech). Na toto je dobré si dávat pozor, jelikož při návrhu přípojnic občas používáme upravené vztahy, kde jednotlivé hodnoty nejsou dosazovány v základních jednotkách. V excelovském souboru má student drobné překlepy, napěťová soustava má uvedeny jednotky kV a přitom zadaná hodnota je ve voltech. V excelovském programu je chyba při určování osové vzdálenosti u dvojitých svislých přípojnic, neboli při výpočtu je hodnota osové vzdálenosti pro dvojitou svislou přípojnici počítána jako pro jednoduchou svislou přípojnici. Formální zpracování bakalářské práce je na dobré úrovni. Bakalářskou práci hodnotím 78 b. Bakalářská práce splňuje veškeré požadavky kladené na práce tohoto typu a doporučuji ji k obhajobě u státní závěrečné zkoušky.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 67314