MUZIKA, D. Inteligentní import mapových podkladů do TRASI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Honzík, Petr

Bc. Dávid Muzika během řešení své diplomové práce pravidelně konzultoval a pracoval systematicky. Na základě projeveného zájmu bylo studentovi umožněno podílet se na řešení výzkumného projektu zaměřeného na bezpečnost automobilové dopravy. V rámci této části práce student pracoval pod vedením konzultanta Ing. Ondřeje Hynčici, jehož vyjádření přikládám: "Student se podílel na vývoji software pro dopravní simulátor, kde měl za úkol implementovat import topologických mapových podkladů, což zahrnovalo úpravu stávajícího řešení křižovatek v simulátoru TRASI a návrh automatizovaného vytváření vnitřních propojení křižovatky. Student na úkolu pracoval převážně samostatně. Výsledný modul funguje dle požadavků." Pracovní úsilí studenta bylo na dobré úrovni, místy však vyžadoval více vedení a směrování, zejména pokud situace vyžadovala kreativitu v návrhu řešení, což nastávalo zejména v části věnované optimalizační úloze. S ohledem na skutečnost, že část práce (import mapových podkladů) je funkční součástí výstupu výzkumného projektu, navrhuji hodnocení 80 bodů / B / velmi dobře.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Klusáček, Jan

Úkolem studenta bylo seznámit se s dopravním simulátorem TRASI a doplnit do něj funkci pro import map z projektu OpenStreetMap. Chybějící data (informaci o přednosti na křižovatkách) by měl program doplnit. Vzhledem k nutnosti seznámit se s dopravním simulátorem a nutnosti rozšiřovat rozsáhlejší projekt hodnotím práci jako náročnější. V druhé a třetí kapitole je popsán dopravní simulátor a formát OpenStreetMap. Ve čtvrté kapitole se zabývá vlastním převodem dat. V této části je řešeno filtrování dat, převod souřadnic z formátu WGS84 (zeměpisná šířka a délka) do kartézských souřadnic, detekce křižovatek a určení jejich topologie. V páté kapitole je popsán algoritmus použitý k doplnění chybějících údajů. V celé této kapitole se vyskytují zmínky o použití diferenciální evoluce z popisu se však zdá že je použit upravený genetický algoritmus (neobvyklý operátor křížení popsaný v kapitole 5.2.2). Celá tato kapitola je psána značně nepřehledně. Vyskytují se zde odkazy na obrázky umístěné o několik stránek dále (například obr. 5.3 na straně 34 odkazovaný ze strany 28). Všechny genetické operátory jsou popisovány postupně třikrát. V popisu se také vyskytují některé nestandardní označení. Například algoritmus v kódu 5.1 označený jako výpočet nesymetrického rozložení bývá v literatuře běžně označován jako vážená ruleta. V obrázku 5.1 obsahujícím podle popisku vývojový diagram diferenciální evoluce chybí popis významu jednotlivých proměnných. Šestá kapitola popisuje uživatelské rozhraní pro nastavení diferenciální evoluce a zároveň srovnání výsledky simulace při různém způsobu nastavení předností. Tuto kapitolu by tedy bylo vhodné rozdělit na dvě. Z výsledků srovnání vyplývá že navržená metoda doplnění přednosti podává lepší výsledky než ruční nastavení. Kromě výše uvedených problému obsahuje text práce několik dalších problémů. Strany 41-49 obsahují pouze obrázky, které by bylo vhodné přesunout do přílohy. Na několika místech jsou použity ukázky kódu, které by bylo možné nahradit vzorcem. Funkce pro import mapy je plně funkční včetně detekce křižovatek. Funkce pro doplnění předností je podle výsledků uvedených v práci také funkční, jen její popis v textu práce není příliš jasný. U nastavení evolučního algoritmu bych uvítal možnost nastavit jeho parametry. V rozhraní programu jsem nenašel možnost nastavit počet jedinců v generaci, ani pravděpodobnost mutace. Výchozí pravděpodobnost mutace 30% , uvedená v popisu programu, je poměrně vysoká. Deset jedinců v jedné generaci je naproti tomu poměrně málo. Přes výše uvedené výhrady bylo zadání práce splněno, většina problematických častí se týká doplňovaní neúplných informací o přednosti, které je pouze částí zadání. Práce svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta. Navrhuji hodnocení: Uspokojivé(D) 69b

Navrhovaná známka
D
Body
69

Otázky

eVSKP id 66065